Градинарството подобрява настроението и помага на жените да отслабнат



Градинарството е най-добрия режим на фитнес за жените в средна възраст. Само две посещения седмично в любимата градина допринася за загубата на наднорменото тегло, подобрява цялостното физиологично състояние и по-ниски нива на депресия, информират американски изследователи.

Градинарството е обявен за най-добрият вариант на физическа активност за жени на средна възраст. Статистиката показва, че по-голямата част от дамите в средна възраст и възрастните жени в 80% от деня са в седнало положение. Достатъчни са 50 минути на ден, които да се посветят на грижите за любимите растения. Това е от съществено значение за подобряване на спортните постижения, работата на мозъка, както и ловкост и бързина при жените.

В проучване са взели участие 24 жени на средна възраст, които са посетили градината 15 пъти по време на експеримента и 26 жени, които традиционно прекарват времето си в градинарство.

Само за 7 седмици втората група от представители на нежния пол са загубили известна част от наднорменото си тегло около талията, благодарение на градинарство.
През същия период, жените в контролната група, които не са се занимавали с градинарство, показват значителен спад в тяхното физическо и психическо здраве.

Преди началото на експеримента и след него, здравето на всички участници е било внимателно проверено. По време на посещения в градината жените засаждали и поливали растенията, измисляли имена за всички видове саксии с цветя, наторявали градината, както и извършвали друга подобна работа. Всичко това е помогнало да се постигне значително намаляване на талията. Градинарството оказва също положителен ефект върху когнитивните функции на мозъка и психологическото състояние като цяло.
В контролната група други подобрения не са отчетени.


Четете още:

🔴 Картофен хляб на тиган

🔴 Лимонова вода за по-добро здраве

🔴 Екстрактът от мурсалски чай действа благотворно при астма и чернодробни инфекции





Източник: Фрамар





Коментари

горе