Николай изпълни полета на мечтите си



Вярвате ли, че един полет с хеликоптер може да е сбъдната мечта? За мнозина тази мечта може и да изглежда обикновена, но не и за 29-годишния Николай Божиков. Младият калоферец страда от мускулна дистрофия, но това не спира полета му - в буквален и в преносен смисъл. "Няма такова чувство и тръпка като да полетиш с хеликоптер", сподели Ники, който е с дихателен апарат. Точно в 11 часа излетя към своята мечта от хеликоптерната площадка на УМБАЛ "Св. Анна" в София. Ники беше облечен в специален екип на любимия си футболен отбор ЦСКА. "Няма да съм с гайда и за това само ме е яд, но все пак ще се справя!", написа младежът във Фейсбук преди полета. Стискаха му палци и му даваха кураж  негови близки и приятели, които се радваха на щастието на Николай. Над него през цялото време бдеше и д-р Димитър Димитров от Александровска болница. Средствата за полета бяха събрани от спонсори. Да полети с хеликоптер бе една от мечтите на прикования към леглото Ники.
Чудя се докъде ли е пределът на възможностите ми
или просто нямат край. Едно е ясно - аз минавам границите на възможното въпреки тежкото ми състояние, но животът е даден да се живее на 101 процента, а 100-те процента инвалидност не са важни, нищо не са...", убеден е Ники. На 7 октомври той получава известие, че му е дадена "зелена светлина" за полет с времетраене до час и половина. Разбира се, в присъствието на лекар.
Ники  е с мускулна дистрофия тип Дюшен от 2-годишен - коварна болест, която с годините постепенно убива човек. Лек за нея няма.  Ники е прикован към леглото вече дванадесета година. Въпреки заболяването си той ходил на училище до осми клас. Тогава внезапно изпаднал в кома и бил поставен на апаратно дишане. Днес не може да говори, но е намерил начин близките да разбират мислите му - пише на монитор с помощта на мишка. Пет години прозорецът е единственият му път към слънцето. Не спира да мечтае и постепенно една по една мечтите му се сбъдват. През 2010 г. разбира, че може да излиза навън със специална количка и апарат за дишане, които обаче са изключително скъпи. А Ники така мечтае
да отиде на футболен мач на любимия си ЦСКА
Той е запален фен - стената му е облепена с плакати на отбора. През 2013 г. съгражданите му организират благотворителна акция, за да може да купи така мечтаната количка. Ученици от Ловеч пък организират благотворителен коледен базар и концерт в помощ на болното момче. Чрез медиите и дарителска кампания в интернет Ники успява да събере нужните средства. Така си купува количка, а по-късно и апарат.  През 2014 г. вече  е най-щастливият човек на земята, защото напуска затвора на четирите стени. "Сбъднах мечтата да виждам слънцето, да съм свободен, да се почувствам по-жив", пише Ники. През цялото време до него плътно е семейството му и многото приятели. Ники не спира да мечтае и да се усмихва, въпреки и напук на всичко. Обича да пътува, а мечтата му е да види Испания, Австралия и Северна Америка. Споделя, че много иска да се намери добър човек, който да го спонсорира. Много иска и да работи в ефирно радио. Ники е борбен. Той вярва, че неслучайно се е родил и живее в Калофер, градът на Ботев и че неговият дух се е вселил в него. Макар че е прикован към леглото, Ники
не спира да прави добро
Миналата година чрез Фейсбук организира благотворителен концерт за Народно читалище "Христо Ботев" в Калофер. Тогава бяха събрани 1901 лв. за ремонт на част от подемните устройства на читалищната сцена. Получава благодарствено писмо от директорката на читалището Светла Йовева. Сега отново Ники иска да помогне на любимото читалище. За  Деня на народните будители 1 ноември там ще бъде открит детски отдел на библиотеката. Чрез Фейсбук Ники се включва към призива към калоферци да обновят отдела, като всеки донесе по една детска книжка. "Мисли се за децата тук, което много ме радва! Все пак те са нашето бъдеще и трябва да четат, а не по таблетите да висят! Хрумва ми идея, че може, който има желание, от цяла България да прати книги за децата ни - все пак не сме голям град. Както преди съм казвал, читалището е най-важното нещо в града, там се пазят традициите ни, а библиотеката е мястото, където може много да се научи и е приятно!".
Въпреки че понякога пада духом, Ники намира сили да се изправи и да посрещне поредното предизвикателство с усмивка. "Сега какво искам ли? Да бъда щастлив, да пътувам много, да спре ергенлъка ми в реалността и да бъда с момичето, за което мечтая, също и с повече хора да се виждам! От сега нататък мисля да се завърна в радиата или поне да се обучавам на аудиообработка! Днес пък си получих мечтано чакан подарък  - професионални студийни слушалки, та сега трябва да поработя с тях! И не на последно място имам вече книга с автограф от великия Димитър Пенев! Живее ми се и това е, а проблемите ми да почакат  - не са по-важни от мен!", пише във Фейсбук Ники.
Антония КЮМЮРДЖИЕВА

Ако искате да помогнете на Ники, можете да го направите на следната сметка:

IBAN BG43STSA93000021121260
BIC STSABGSF
Николай Тодоров Божиков


Четете още:

🔴 Цигулка на 3 века за българския Паганини

🔴 Ученици с грамоти за добри сърца, спасили свой връстник

🔴 Доц. д-р Георги Бърдаров, зам.-декан на Геолого-географския факултет: Топим се със 70 000 на година





Източник: Стандарт





Коментари

горе