Гърция отхвърля нотата на Мусолини за доброволно предаване на страната




Денят „Охи“ (Ден „Не!“) е националният празник на Гърция, който се отбелязва на 28 октомври.

Той напомня за отрицателния отговор на ултиматума, предявен от Италия на гръцкия диктатор (управлявал от 4 август 1936 г. до 29 януари 1941) Йоанис Метаксас на 28 октомври 1940 г.





Ултиматумът е представен на разсъмване след спорове в германското посолство в Атина от страна на италианския посланик в Атина Емануеле Граци. В ултиматума се изисква от Гърция или да разреши на войските на Оста да влязат на територията на Гърция и да заемат „стратегически позиции“, или в противен случай да бъде обявена война.





Отговорът е кратък: όχι (чете се охи и означава Не). В утрото на 28 октомври гръцкото население, независимо от политиците си, излиза на улиците, скандирайки „Охи“. От 1942 г. този ден се отбелязва като деня Охи.
В отговор на отказа на Метаксас италианските войски, разположени на територията на Албания, която вече е била окупирана по онова време от Италия, в 05:30 ч. сутринта атакуват гръцките погранични пунктове. Отговорът на Метаксас ознаменува встъпването на Гърция във Втората Световна война.


Четете още:

🔴 Днес почитаме голяма светица! Осем красиви имена празнуват

🔴 Израелско светило спасява от тежки разширени вени

🔴 С това кремче всяка торта е вълшебство, а бисквитките - божествени! Карамелената мега-вкусотия става само за 15 минути:





Източник: Актуално





Коментари

горе