Свети Мина ще дойде при вас, ако Вие не можете да отидете (ВИДЕО)



В цяла България има места, за които се разказват истории за чудотворно изцеление, зачеване на дете след години неуспешни опити и намиране на спътник в живота след дълго търсене.

Със сигурност едно от тези места е Обрадовският манастир „Св. Мина“ край София, където вярващите се молят пред чудотворната икона на светеца войн и закрилник на семейството Свети Мина.





Вярва се, че във всеки дом трябва да има икона на Св. Мина. Именно празнотата в дома обаче води хиляди хора в манастира през годините.

По празниците и в почивните дни в храма е пълно с вярващи, които искат да измолят здраве, обич и свидна рожба. За младите жени свещениците имат и специална молитва, която ще им помогне да срещнат избрания или да заченат. Много са и разказите на щастливците, които вече са сбъднали мечтата си.

За обителта се знае, че има лечебни сили. Там са се изцелявали хора от най-различни болести – прохождали немощни, проговаряли или оправяли говора си заекващи, имало дори излекувани от рак.





Поклонниците казват, че иконата на Св. Мина има могъща целителна сила и, ако човек силно вярва, може да се избави от най-тежките мъки и заболявания.

Според легендата манастирът до София е основан по време на късната римска епоха. Тогава той представлявал внушителен комплекс с 40 параклиса, както и метох на Света гора. Точно там поклонниците, пътуващи за Атон, получавали документите си за достъп до обителта.





Вярва се, че близо до един от параклисите имало римска баня с топъл минерален извор. Спомен за нея има и днес – дори сега теренът е мочурлив и не замръзва през зимата.

По време на кръстоносните походи и османските нашествия постепенно комплексът, който е бил част от Софийската Мала Света гора (съвкупност от манастири около днешната София с множество монаси, отшелници и отдадени на вярата хора), бил разрушен и заличен.





През 1927 г. жителите от село Обрадовци забелязали oстанки от стари зидове. Направило им впечатление, че река Владайска дълго време влачила керемиди, камъни и тухли. Поверието разказва, че възрастна жена, известна с дълбоката си връзка с Бога, посочила точното място, където се намирала старата църква.

Така християните започнали да събират средства за възстановяване на манастира и през 1942 г. са положени основите на сегашния храм. По-късно са построени няколко параклиса. Днес в олтара на храма „Свети Свети Козма и Дамян“ е вградено аязмото със светена вода.





В сегашния си вид църквата „Св. Мина“ е най-старата сграда на манастира. Строена е веднага след Втората световна война, а през 1945 г. е осветена. Всички останали постройки са от по-ново време.

Светецът, дал името на манастирския комплекс, св. Мина е роден в Египет и умира посечен заради вярата си в Христа от войниците на император Диоклециан през ІІІ в.

Неговата памет се чества на 11 ноември, когато е храмовият празник на манастира и стотици се стичат да го почетат.





Чудотворната икона на Свети Великомъченик Мина е нарисувана от руския художник Михаил Малецки и е донесена в манастира в началото на 1950 г. Св. Мина се е явил в сън на художника и пожелал да бъде нарисуван.

По това време обаче Малецки бил светски художник и не рисувал икони. Той изобщо не обърнал внимание на знамението, но сънят се повторил няколко пъти и това накарало художника да изпълни молбата. Св. Мина заръчал още иконата да бъде отнесена в Обрадовския манастир.

От този момент нататък там започнали да се случват чудеса. 

Това предаде flashnews.bg!






Четете още:

🔴 Малките герои от Попово-Деца спасиха куче от удавяне

🔴 Прави щастлива жената до себе си!

🔴 Блатечки, Урумов и Бонин ще играят пред българската публика в Атина





Източник: flashnews





Коментари

горе