Самотната майка на две деца Маргарита: От 10 години живея в мизерия, трябва да стане някакво чудо, за да отида да гласувам!



Маргарита Малиновска от Благоевград е майка на две деца, която е дала своя принос за България и не е пропускала възможност да изрази гражданска позиция, но заедно със синовете си живее в мизерия и недоимък вече 10 години. Макар че е гласувала на предходните избори за президент и вицепрезидент, тя изразява разочарованието си от факта, че нищо в живота на обикновения човек не се променя към по-добро, само се сменят политическите лица. За изтерзания си житейски път и разочарованието от социалната политика в страната ни Маргарита разказва от първо лице: 


"Родом съм от Благоевград и живея тук със синовете ми Валентин и Марио, които са ученици в 6-и и 8-и клас. Самотна майка съм, защото баща им ни напусна отдавна и замина в чужбина, оттогава нито си е идвал, нито се е обаждал да ни чуе как сме. Издържам децата сама, работя като продавачка на лафка за минималната заплата 420 лева плюс процент.

Маргарита и синовете й ще прекарат зимата на тиквена диета

В редки случаи, когато имаме по-висок месечен оборот, мога да взема 650 лева, но дори на лафката ме приеха с триста зора и много уговорки, знаете, че Благоевград е много труден за започване на работа, защото след 35 години трудно те наемат, а има и много студенти, които са съгласни да работят под минималната заплата, за да се издържат. От 10 години живеем в жк "Ален мак" на квартира, която е достойна за филм на ужасите, условията са под всякаква критика, но всеки месец плащам по 100 лева наем и ползваме две стаи - трапезария с кухненски бокс, в която спя аз, и спалня, която ползват синовете ми. Отопляваме се на ток и разходите ни през зимата са по 150 лева, защото децата не могат да мръзнат на студено, отделно плащам за вода и телевизия.

СЪС ЗАПЛАТА КАТО МОЯТА Е ПОЧТИ 
НЕПОСИЛНО ДА 
ИЗДЪРЖАШ ДВАМА УЧЕНИЦИ,
всяка година се купуват раници, дрехи, маратонки, учебници, помагала, тетрадки и други ученически пособия. Стартирам годината с 400 лева, за да пусна двамата на училище, а когато не мога да смогна, се налага майка ми да помага с някой лев. Когато бях по-млада, вярвах, че с избора на нови управленски кадри животът на хората като мен, изпаднали в неравностойно положение, може да започне да се променя, и до днес гласувах на всички президентски и парламентарни избори. Но след като дълги години живях без лъч надежда и без право на нормално съществуване, разбрах, че няма смисъл да се самозалъгвам. След като Б. Борисов вече депозира оставката си и цялото правителство е пред разпад, най-вероятно ще се готвят предсрочни избори, но вече трябва да се случи някакво чудо, което да ме накара пак да отида до урната и да дам гласа си само за да могат да отчетат по-висока избирателна активност, а децата ми да продължават да живеят в лишения.

АКО ТРЯБВА ДА БЪДЕМ НАПЪЛНО ОТКРОВЕНИ, ПОВЕЧЕТО ХОРА 
ГЛАСУВАТ ЗАРАДИ СТРАХА ОТ ЕВЕНТУАЛНИ САНКЦИИ, А НЕ ОТ ГОЛЯМО ЖЕЛАНИЕ.
Българските политици трябва да осъзнаят, че ние може да сме бедни, но не сме прости и вече имаме усет към фалша и измислените предизборни обещания. 
Синовете ми малко по малко сформират гражданска позиция и на миналите местни избори ми зададоха интересния въпрос: "Мамо, кой от тези чичковци на плакатите ще ни помогне да си имаме детска стая, за да гласуваш за него?". На това питане бях непосилна да отговоря, защото знам, че мечтата им е да си имат собствена стая, красиво боядисана, с удобни мебели и бюро, където да си пишат домашните. 
Въпреки разочарованието и горчивия ми опит възпитавам синовете си да бъдат търпеливи и да вярват в по-щастливо бъдеще за тях. Както и да живеем, не бива да лишаваме най-малките от мечти и надежди. Не искам да мислите, че се оплаквам и търся съжаление, защото не е така, искам да изразя гражданската си позиция относно политическите рокади, които ни предстоят.

РАЗОЧАРОВАНА СЪМ ОТ ФАКТА, ЧЕ КОЙТО И ДА ЗАСТАНЕ НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА, НИТО 
ПОВИШАВА КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ НА 
ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК, НИТО ПРАВИ 
ПОСТЪПЛЕНИЯ В ТАЗИ НАСОКА.
Здравеопазването ни едва покрива най-ниските стандарти, а ние, изтормозени, угнетени и с гладни стомаси, бленуваме за промяната. Само едно ще кажа - "гладна кокошка просо сънува", така ще стане и с нас.
Социалната ни политика тотално колабира в момента и не обезпечава по никакъв начин хората в тежко положение, а такива са 60% от населението на България, не съм само аз на този хал. Не вярвам, че не могат да се отделят средства от държавния бюджет, с които да се подпомогнат самотните майки, сираците, инвалидите, безработните и т.н. 
Ето това искам да подскажа на евентуалното ново правителство - този път направете нещо за хората, не за бизнесмените, не за фирмите и неправителствените организации, а за тези, които няма на кого другиго да разчитат за подкрепа. Ние сме обречени да прекараме зимата на еднообразно меню, включващо баници и печена тиква от балките, които е произвела майка ми". 


Четете още:

🔴 Какво е мажоритарен вот и какви са различните варианти за него?

🔴 Аплодираха на крака Стоянка Мутафова в Ковънтри

🔴 Нашата Бети стана Мис Top of the World





Източник: Petel





Коментари

горе