Попълненията на МОБАЛ. Д-р Габриела Лазарова избра най-тежкото отделение на търновската болница



Д-р Габриела Лазарова е един от малкото млади лекари, които избират да останат в България, за да се реализират и да сбъднат мечтите си. Малко повече от месец 25-годишната специализантка е част от екипа на най-тежкото отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, ръководено от д-р Сибила Маринова. Споделя, че пред нея никога не е стояла дилемата дали да се върне в родния си град, или да гради кариера другаде.

„Обичам Велико Търново и не искам да живея и да работя на друго място. Дори като студентка, се прибирах тук всяка седмица. И разбира се, изкарах всичките си стажове в търновската болница. Лично аз нямам намерение да замина за чужбина, както направиха много от моите колеги. А и там не е за всеки и рано или късно много от тях се връщат. Аз съм направила своя избор и знам, че моето място е тук“, категорична е д-р Габриела Лазарова.

Макар че в семейството й няма лекари, още от дете мечтае да учи медицина. След като завършва биология в Природо-математическата гимназия в старата столица, продължава образованието си в Медицинския университет в Плевен. По време на стажовете си има възможност да види отблизо работата в повечето отделения в МОБАЛ. Първоначално се насочва към гастроентерологията и анестезиологията, но в крайна сметка надделява желанието й да специализира в ОАРИЛ.

„Когато казах на моите близки и приятели за избора ми, всъщност никой не се изненада. Знам, че не е лесно и работата в отделението е трудна, но може би точно затова ми харесва. За да работиш там, трябва да знаеш много и да разбираш от всичко, за да можеш да реагираш бързо и адекватно във всяка една ситуация. И аз се радвам, че работя с екип, който ми помага и ме насърчава, а това е нещо много ценно“, разказва д-р Лазарова.

В свободното си време, като всички млади хора, обича да излиза с приятели, както и да спортува. Споделя, че обича да гледа и медицински сериали, в които често „хваща“ някои грешки и неточности. И докато нещата там са представени по един начин за зрителите, то в реалния живот са съвсем различни, когато се сблъскаш с тях. Това, което се оказва изключително трудно за д-р Лазарова, е донорската ситуация, с която се сблъсква още в началото на своята специализация. „Не очаквах, че е толкова трудно да съобщиш такава новина на близките и наистина човек няма как да не е съпричастен към болката им в този момент“, казва д-р Лазарова. Но въпреки трудните моменти и ситуации, с които тепърва ще се сблъсква, е категорична, че е направила правилния избор за професионалното си развитие.

Весела БАЙЧЕВА

Снимка: личен архив


Четете още:

🔴 Борисов изригна от "Фейсбук": Не участвам в никакви фирми, бизнеси или офшорки, завеждам дела!

🔴 Токсиколози: Домашната ракия - смъртоносна!

🔴 Сърцераздирателен разказ и отчаян зов за помощ от вдовицата на убития в адското меле в Пловдив баща на три деца





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе