Царевец – древен и величествен



Царевец е име на крепост извисяваща се величествено и гордо на хълм край самия център на Старопрестолния град Велико Търново. Когато градът е просперираща и процъфтяваща столица на Второто българско царство, именно тази крепост е била главната в опазването на границите и националната ни идентичност.

От историческа гледна точка хълма е обиталище на хора и племена много преди построяването на царствения дворец. Той е с древна история, която започва още от около 4200 година преди Христа. През бронзовата и желязна епохи тук се населяват траките. От тях са останали много артефакти в района. След тях Царевец се превръща в един от най-големите градове на Византийската империя в провинцията й Долна Мизия. Така през 7 век градът е разрушен и се поставя нов период от развитието на това магично място.
Може да се каже, че най-величествения период за този обречен на цивилизация хълм започва през 9 век.

Тогава в района се образува старобългарско селище, което постепенно се разраства по времето на Първата българска държава. Именно в този период започва изграждането на крепостта, която ще брани бъдещата Велика българска държава. Входовете към крепостта са три. Единият е от към най-западната страна на хълма. В самият център на комплекса се издига величествения дворец, който познаваме и днес. Той е комплекс от сгради обграден от каменна вътрешна стена. Тази стена има две кули бойници и два входа. Изключително красива е тронната зала на дворцовия комплекс, неговата църква и самите царски покои.
На Царевец са управлявали Велика България царе, като Петър, Асен, Калоян и Иван Асен II. Самия дворцов комплекс и крепостните стени са реставрирани дълъг период от време – от 1930 до 1982 година.
Една легенда за хълма и крепостта е свързана със съкровището на легендарния и великолепен римски град Никополис. При варварското му разрушение, римляните се крият по калетата на хълма и пренасят огромното съкровище на града в подземните галерии под него. Именно за тези галерии под Царевец се носят предания и легенди за верига от тунели и лабиринти със смъртоносни капани, които водят до безценното съкровище. То навярно и до днес се намира някъде под величествения хълм и чака някой да го намери!


Четете още:

🔴 Големият сняг идва във вторник

🔴 КОТЕЛ ГРАДЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР

🔴 Хъскита донесоха европейско сребро за България





Източник: lifetime





Коментари

горе