5 идеи за селски туризъм, които ще ви очароват



Предлагаме ви 5 уникални места за селски туризъм, защото не така е модерно, а защото си заслужава да бъдат посетени! Несъмнено българското село е очарователно, донякъде екзотично и за съжаление запустяващо. Живота, който някога е кипял в него сега е само мираж на хоризонта и тенденцията да се върнем към него, поне като туристи е обнадеждващата, че живота тук пак ще закипи.

Сред многото малки селца с уникален характер в България, тези 5 се открояват с изключителна автентичност. Ето кои са те:

Бели пласт

Селото е едно от множеството Родопски села за селски туризъм, но тук природния феномен „Каменните гъби“ го прави уникално по атмосфера. Само десет минути ходене пеша от селото ви делят от тези уникални скални гъби, които менят цветовете си от розов към син или бял. Те са различни от различните перспективи на погледа и определено са забележими. Размерите им са по-големи от 2 метра на височина и още толкова на ширина. Ако сте минавали по пътя между Хасково и Кърджали няма как да не сте ги мярнали в далечината. Да отседнете в селото си е  цяло преживяване, защото отдавна сме забравили, какво е да те събуди петел рано при зори.

Каменните гъби при село Бели пласт

Хухла, Ивайловград

Днес Хухла е забравено българско село потънало в природата около себе си. То е едно от онези велики кътчета, от миналото който днес имат по-малко от 30 жители и то старци. Повечето от стоте къщи в селото са пусти и величествената гледка, която се разкрива от връх Свети Илия е виждана от малцина. Пътят към селото лъкатуши през величествения балкан и ви води все по-нагоря и нагоре, докато не достигнете до самия връх, където е било разположено светилище през 12 век преди Христа. Тук в миналото според историците е бил разположен замъка Родостица от Средновековието. От него цар Калоян е водел великите си битки за България.

Лещен – това Родопско село е спряло времето буквално. Тук може да се радвате на тишината и спокойствието на един селски туризъм в пълния му смисъл. Реставрираните Възрожденски къщи в Лещен представят майсторството на строителите на Възраждането. Те са монументални скулптури от камък и дърво, които спокойно битуват на фона на уникално красивата природа тук. Имате на разположение кръчма, кметство, еснафски работилници и всичко което ще ви пренесе назад във времето и пространството.

лещен

Дрен

Няма да предположите, че близо до Радомир само на едни 50 километра от столицата, се намира селото с най-чистите въздух и вода в България. Село Дрен е разположено посред полите на Верила и отвсякъде го заобикалят величествени борови гори. Уютно защитено от прииждащи води и силни ветрове, селото е идеалното място за рибари и любители на природата. Двата язовира в близост до Дрен са уникални места за излети и почивка от динамиката на големия град.

Село Дрен

Варвара

Край Царево до самите морски брегове се намира село Варвара. То е сгушено до един от най-високите върхове на Странджа планина и ви предоставя малка, спретната и чиста плажна ивица. Тази уникална смесица на балкан и море ви дава възможност за гмуркане, риболов, разходки в планината и плаж едновременно. Атмосферата за селски туризъм тук е уникална.

село Варвара

Разнообразието на българското село е наистина голямо. Няма да съжалявате, ако посетите някои от тези страхотни местенца, гарантирано!


Четете още:

🔴 Вълкът и седемте козлета - Мими Иванова и Развигор Попов

🔴 Зеленото сирене от село Черни Вит

🔴 Лековитите билки на България





Източник: lifetime





Коментари

горе