Спомен за ръчния хляб от селската фурна



Някога хлябът от селските фурни се даваше с купони само на членовете на ТКЗС и то с определен лимит.

4-copy4

Вадене на топъл ръчен хляб от фурна в Стражица, Г.Оряховско, 1954 година.

Помните ли вкусният и топъл хляб от селската фурна? Беше толкова хубав и ухаеше толкова приятно, че веднага след като попаднеше в ръцете ни, ароматът му ни караше да си отчупим от хрупкавата коричка от единия край и докато се приберем до вкъщи се оказваше, че неусетно сме го преполовили.

Днес да си купите такъв хляб е рядкост. Не само заради това, че ги няма вече старите майстори-хлебари, но и брашната вече не са като от едно време. Просто сортовете пшеница тогава бяха други, а днес за жалост повечето от нас ядем фуражен хляб.

Ето какво споделя един бивш производител на хляб:

Технологията за направа на хляба не е много по различна от тази преди години, но суровините са се променили. Днес основният продукт брашното е почти изкуствен със сух глутен и химии за отпускане при замесване, пшеницата в у нас масово е фуражна, защото е евтина. Добавят се в брашното заместители и така ядем боклуците, а хубавата пшеница заминава за износ, защото е изгодна, сортовете пшеница също са генно модифицирани или подобрени. Оттам идат и болестите – алергии, диабет и кръвно, така че не се заблуждавайте на много малко места може да се намери истинския хляб който го помним всички.


Четете още:

🔴 Син на загинал депутат спаси 4-ма възрастни и 2 деца в пожар

🔴 Разкриха "муле" и върнаха парите на 2 измамени жени

🔴 Доктор плаща бензина на пациентите си, за да ги прегледа





Източник: socbg





Коментари

горе