Връщат "Вятър ечи, Балкан стене" в учебника



Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов и експерти от министерството представят проектите за програми за 3-и, 7-и и , които трябва да бъдат одобрени до края на януари.

Творбите на Добри Чинтулов “Стани, стани, юнак балкански” и “Вятър ечи, Балкан стене” влизат в програмата по български език и литература в 7-и клас. Това обяви заместник-министърът на образованието Диян Стаматов при представянето на проектите за учебни програми за 3-и7-и и 9-и клас.

За малко да посегнат на творбите на Чинтулов по време на предишното ръководство на министерството на образованието, но експертите се коригираха. Идеята тогава беше двете произведения да влязат в програмата по музика.

Третокласниците пък задължително

ще учат наизуст

и рецитират

“Обич” на

Дора Габе

В 1-и клас задължителното е “Аз съм българче”, а във 2-и - “Татковина”, припомни заместник-министърът.


Акцентът в 3-и клас, както и в 7-и и 10-и, е България. Това значи, че по литература основно се изучават български автори. По предмета “Човекът и обществото” акцентът е изцяло България - периодът от създаването на българската държава до Възраждането. По “Човекът и природата” придобиват първоначални знания за устройството и функциите на човешкото тяло и здравословния начин на живот, като се отделя специално внимание на мястото на човека в природните явления и процеси и ролята му за съхраняване на здрава околна среда.

Обсъждането на програмите за 3-и, 7-и и 9-и клас трябва да приключи в края на януари. Предвидили сме няколко срещи с колеги от страната, за да може в последните 20 дни на януари да отразим техните корекции и окончателно програмите да бъдат утвърдени, уточни зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

След това по тях около

18 месеца ще

се подготвят

нови учебници,

които пък ще влязат в сила от учебната 2018/2019 г.

Тези програми отговарят на новата структура на образованието, според която основно се получава след 7-и клас, общообразователната подготовка приключва с 10-и клас, а профилите продължават в 11-и и 12-и. В новите програми се акцентира върху практическите умения, които трябва да придобият учениците.

Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов и експерти от министерството представят проектите за програми за 3-и, 7-и и , които трябва да бъдат одобрени до края на януари.

Запазва се съотношението нови знания към затвърждаване и индивидуални занятия с ученика 60 към 40.


“Има баланс между патриотичното възпитание, гражданското образование и уменията на XXI в. Програмата е олекотена, но без да се губи нищо важно”, допълни Диян Стаматов.

Създава се връзка между предметите. (Виж примера в таблицата)

Според новите програми всеки предмет трябва да дава и познания по български език, математика и дигитални умения.

В 9-и клас ще учат за ползите от енергийната ефективност и безотпадните технологии за здравето, безопасността, опазването на околната среда и устойчивото развитие. По информационни технологии пък ще се запознават със съвременните постижения в областта на компютърните системи, компютърните мрежи и услугите, които те предоставят.

Ще разработват

проекти

с помощта на съвременните информационни технологии. Ще се учат какво значи защита на информацията в информационната мрежа. Ще научат също какво е електронна търговия - електронни разплащания, смисъла на електронните пари.


Третокласници ще се учат на програмиране

Третокласниците ще се учат на програмиране. Те ще имат нов предмет “Компютърно моделиране”.

Това е интересно, приятно и полезно, коментира заместник-министър Диян Стаматов.

Целта на новата дисциплина е запознаване с дигиталната идентичност. Учениците ще усвоят основните правила за работа в дигитална среда. Предметът цели да развие комуникационните умения, логическото мислене и творчеството.

Учениците ще използват програмна среда, чрез която

създават свои

интерактивни

истории

и анимации

“Технологии и предприемачество” е вторият нов предмет в 3-и клас, казаха още от министерството на образованието.

Експертите предложиха примерна задача по предмета, която илюстрира новата му философия. Темата може да е коледно тържество в училище.

Технологичните знания и умения, които могат да развият децата, са изработване на изделие - картичка, гирлянди, сувенири. Определяне на необходимите ресурси, обсъждане на идеи за рекламиране,

участие в

благотворителен

базар

са предприемаческите умения, които може да се развият.

При тема “Цветна градина в училище или квартала” в прогимназиален етап пък ще научат за начини за обработка на почвите, както и разработване на бюджет, групиране на приходите и др.

Предметът е наследник на трудовото обучение, но освен да дава на децата практически умения за боравене с материали и уреди, ще включва нови знания като определяне на ресурси, правене на бюджет, организиране на събития и др.

В 7-и клас трябва да познават конституцията, ще правят реклами

Историята в 7-и клас трябва да научи учениците да познават основните права и задължения на българските граждани според конституцията. Седмокласниците трябва да разбират анотация на филм или книга, умеят също да изработват родословно дърво. По физика пък трябва да се научат как временно може да се съхранява електрическа енергия и начини за пестене на енергия.

Умения за търсене и подбиране на подходяща информация в интернет ще придобиват по информационни и комуникационни технологии.

Седмокласниците трябва да се научат да използват видеокамера или таблет за създаването на рекламен клип. Това ще вземат по “Технологии”. Пак по този предмет трябва да се научат как се търси информация за образование и професия. По биология пък ще наблягат на здравословно хранене.

В 9-и клас учениците ще овладеят как се пише CV и делово писмо и как се подготвя публично изказване.


Четете още:

🔴 Партиите са вече тотално извън орбита

🔴 В Кения ме посрещнаха като магьосница

🔴 Голяма чаша вино на ден предпазва от инсулт





Източник: 24 часа





Коментари

горе