Напук на референдума партиите запазиха големите си субсидии



Отиващият си парламент за пореден път показа надменно неуважение към избирателите, към морала и към парите на данъкоплатците. При гласуването на бюджета за 2017 г. депутатите отказаха да намалят неприлично високите субсидии за партиите, въпреки че на референдума на 6 ноември българите ясно изразиха волята си. Въпросът "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалиции, да бъде 1 лев за един получен действителен глас" бе един от трите в националното допитване. И той получи подкрепата на 2 516 791 души, 72.16% от избирателите казаха "да". Срещу техните гласове обаче вчера застанаха стотина присъстващи и още над 100 отсъстващи депутати.

Високите субсидии оцеляха вчера почти без дебат, с подкрепата на 71 народни представители. Само 10 гласуваха "против", 21 бяха "въздържал се", а останалите до 240 народни избраници просто ги нямаше в залата. Партиите в парламента и две извънпарламентарни ще получат през 2017 година 35.6 милиона лева.

Гласуването идва на фона на "знаковото" изказване на премиера в оставка, който на 13 ноември се обяви за пълно отпадане на партийната субсидия. "ГЕРБ подкрепя да няма изобщо партийна субсидия, а не само да бъде намалена. Разчетохме сигналите на референдума. Партийна субсидия не трябва да има. Нула лева партийна субсидия трябва да има, защото през този 1 лев олигарсите и негодниците ще си изпират парите и ще казват: "Тези са от партийните субсидии". Нека играем на чисто - никакви партийни субсидии", изказа се категорично Борисов.

И преди парламентарните избори през 2014 г. Бойко Борисов обещаваше, че ако ГЕРБ се върне на власт, ще ореже държавното финансиране за партиите. ГЕРБ взе властта, но не пипна субсидиите. А през април т.г. Борисов дори обяви темата за орязването за популизъм. През пролетта на 2015 г. не ГЕРБ, а ПФ предложи схема за намаление - 6 лв. на глас и не повече от 3 млн. лева общ разход на хазната за подкрепа на партиите. През пролетта се появиха и проекти на реформаторите, но и те не стигнаха доникъде. Независимият Велизар Енчев първи внесе проект за смъкване на субсидията от 11 на 5 лева на глас.

Вчера само трима депутати се опитаха да защитят промяна в схемата за субсидиите, при това половинчата.

Петър Славов и Мартин Димитров от гражданската квота на РБ и Методи Андрев от ГЕРБ предложиха субсидията да остане 11 лева за действителен глас, но да има таван - сумата за една политическа сила да не надхвърля 1.6 млн. лв. годишно. Идеята им обаче събра едва 30 гласа подкрепа и бе отхвърлена, включително с гласовете на ГЕРБ и БСП.

А според сметките на тримата депутати налагането на лимит би могло да спести на държавата 20 млн. лв. на година. Според Петър Славов това е начин да се ограничи порочната практика партиите да получават милиони за организационни цели, а да ги харчат за други цели. ГЕРБ например правеше с тези пари дарения. В момента ГЕРБ прибира 12 млн. лева субсидия за година.

"Нямаше предложение от нито една политическа сила за намаляване на субсидията", отсече вчера Менда Стоянова от ГЕРБ, подминавайки и предложението на тримата депутати за налагане поне на таван. Когато журналисти й напомниха за това, шефката на бюджетната комисия саркастично коментира: "Предложителите на този текст са смятали тавана съобразно техните сегашни възможности на получаване на субсидия". И препрати темата за намаляването на партийните субсидии към все още неясния момент напред в бъдещето, когато ще се дискутират и другите въпроси от референдума - за мажоритарния вот и задължителното гласуване.

---каре---

МЕТАМОРФОЗИТЕ НА БОРИСОВ

април 2016

"Безспорно е, че като говориш, че ще се вдигнат пенсиите, ще се вдигнат заплатите, ще се махнат партийните субсидии, ще се намали броят на депутатите, това звучи добре. Всички биха го приели. Но всъщност, като махнеш партийната субсидия, партиите стават подвластни на бизнеса. И бизнесът ще е този, който ще определя политиките."

ноември 2016

"ГЕРБ подкрепя да няма изобщо партийна субсидия, а не само да бъде намалена. Ние в ГЕРБ ясно разчитаме сигналите, разчетохме сигналите и на референдума. Партийна субсидия не трябва да има. Нула лева партийна субсидия трябва да има, защото през този 1 лев олигарсите и негодниците ще си изпират парите и ще казват: "Тези са от партийните субсидии". Нека играем на чисто - никакви партийни субсидии."


Четете още:

🔴 Оризова вода и сок от моркови успокояват гастрита

🔴 Колкото и да си завирате главите в пясъка, задниците ви винаги са на открито!

🔴 BG учени патентоваха лек срещу рак и мононуклеоза





Източник: СЕГА





Коментари

горе