Силистар – мястото, където планината и морето се срещат



Силистар е защитена местност, залив, плаж и уникално късче природа, което не бива да остане невидяно. Площите на защитената природна местност Силистар се разполагат между селата Резово и Синеморец. Тук по един своеобразен начин зеленината на Странджа планина потъва в сините дълбини на Черно море. По Черноморието ни това е най-южната точка, която е все още дива, незастроена и ни предлага едно късче от рая. В местността хиляди защитени растителни и животински видове се срещат в естествената си среда. Тук могат да бъдат видени единствените останали по Черноморието ни бели дюни. Принцесата на местността е пясъчната лилия, която може да бъде видяна в района на едноименния залив.

От своя страна заливът Силистар е едно много тихо, спокойно и уникално красиво място, което е недокоснато от индустриализацията, от прогреса и от пагубната човешка ръка. Тук морето е много тихо, много ласкаво и спокойно. Водата е, като огледална повърхност, толкова е чиста и бистра. Самото дъно е полегато, което благоприятства гмуркането и запознаването с местната фауна и флора в морето.
Само на около 5 километра от село Синеморец и на граничната ни бразда с Турция почти, до плаж Силистар се стига по добре отъпкан черен път, лъкатушещ във вековна гора. Самият плаж е повече от километър дълъг и доста широк. Пясъка е изключително фин, златист и чист.
Интересен факт е, че самият залив, плаж и местност са били свърталище на разбойници и пирати в миналото, според легендите. Това показва и името на самата местност, което от превод на гръцки означава „място за разбойници“. Затова и сред местните, а и не само плажът е известен още под името „Плаж на пиратите“.
Наблизо се намира още една уникална и защитена местност залива и прилежащият му плаж Листи, както и плаж Липите. Ако не сте били в района, то посетете го следващото лято. Къмпинг Силистар се намира в непосредствена близост до цялата тази красота, която се опитахме да Ви представим, така че можете да отседнете и тук.
А сега, през предстоящите студени зимни дни, можете да помечтаете за лятото и да планирате посещението си до това забележителни кътче от рая!


Четете още:

🔴 Спомен за Велко Кънев

🔴 Асеновград събра над 80 000 евро за лечение на 16-годишен онкоболен ученик

🔴 Борисов отказа предложена от три държави помощ за Хитрино





Източник: lifetime





Коментари

горе