Тайните на Козарника



От къде започва Европа? Кога за първи път човешки крак стъпва на нашия континент? Това е въпросът, който още мъчи археолози и историци. Най-ранният период от развитието на човешкия вид се нарича палеолит. Според мнението на учените два са възможните пътища, по които предците ни са дошли в Европа - през Гибралтар в Испания или през Дарданелите на Балканския полуостров. Защото поне засега се смята, че прародината на съвременния човек е Африка. Това става някъде преди около 3-4 милиона години, след което започва разселването към в Евразия, а по-късно и към другите континенти. Доскоро се смяташе, че това се случва през Испания - в склона Леон и в залежите Орсе има артефакти на 1,2 млн. години...

Сензационните находки в Козарника

Последните находки на археолозите праисторици в пещерата Козарника край Белоградчик обаче промениха това схващане. Те представиха неоспорими доказателства, които след доста дълъг дебат са приети от международната археологическа общност. А именно - че тук има данни за човешко присъствие отпреди около 1,6 млн. години, а вероятно и по-рано!

Прапрапрадядото на европееца

Разкопките в Козарника започват през 1996 г. и са организирани от Националния археологически институт на Българската академия на науките в София и Института за геология и праистория на квартернера в Бордо. Техни ръководители съответно от българска и френска страна са Николай Сираков и Жан-Люк Гуадели.
Откритото от тях досега разкрива една къснопалеолитна култура, съществувала 37-34-ото хилядолетие пр.н.е. Тя значително се различава от нейните съвременни находки в Темната дупка и Бачо Киро, като показва сходства с култури, разпространени в Западна Европа, но с няколко хилядолетия по-стара. Пещерата е обитавана през средния палеолит, но истинската сензация дойде от най-долните пластове. Те са датирани на възраст от преди 1,6 милиона години. В тях е открит зъб на представител на рода Homo, може би Homo erectus - най-старото сведение за присъствие на хора в Европа!

Костите с резки

Много емоции предизвиква и друга находка от раннопалеолитните пластове в пещерата Козарника. Това са няколко кости, датирани от преди 1,2-1,4 милиона години, по които има нанесени поредици от резки. Според археолозите, извършващи разкопките, те са направени умишлено, а не са случаен резултат от обработката на месото на животното. Тази хипотеза е доста смела, тъй като според преобладаващото схващане способността за символно мислене се появява едва при Homo sapiens преди 50 хиляди години. Но кой знае...

Балканската врата

Наистина ли праисторическият човек е дошъл в Европа от Балканите? Възможно ли е регионите от Балканския полуостров да са първите места, където е стъпвал кракът на праисторическия човек, вместо сочения за врата към Европа Гибралтарски проток? Според Жан-Люк Гуадели България действително е един от най-естествените маршрути, откъдето може да е преминал в Европа праисторическият човек. Идвайки от Африка, първите хора по-лесно са можели да стъпят в сърцето на Европа през Босфора, след което да са пресекли река Дунав през пролома Железни врата, намиращ се между Румъния и Сърбия, заяви Гуадели в свое интервю за АФП. Много е възможно именно по този начин нашият праотец, тласкан от естественото си любопитство и в търсене на благоприятен климат и природни условия, да е дошъл на Европейския континент, идвайки от България. Това потвърди и преподавателят в университета в Тулуза Жан-Клод Льоблан, допълвайки: "Трябва да променим нашите концептуални системи и методи по този въпрос".

Тайните на пещерата

Теорията за преминаването на праисторическия човек през Гибралтарския проток е конструирана и оформена от западноевропейски учени на основата на богатите археологически находки, открити в Западна Европа. До тези открития не се стига нито лесно, нито бързо. Николай Сираков и неговият френски колега Гуадели са поддържали контакт в продължение на близо 20 години, преди да вземат решение за започване на разкопките в пещерата през 1996 г. Най-абсурдното е, че за тайните на Козарника се знаело още през 1920 г. Пещерата е регистрирана като потенциален обект в записките на известния български археолог праисторик Рафаил Попов. Но липсата на средства за провеждане на задълбочено изследване и разкопки е причина и за неосъществените научни открития.

Първият календар

Издълбаните и назъбени парчета кост, открити в Козарника, водят учените до заключението, че първите обитатели на пещерата са можели да изразяват чрез скулптури абстрактни понятия, а за броене най-често са използвали метода на резките. Животинските кости с издълбани върху тях успоредни линии сочат, че първите хора са отброявали дните.
Изследванията върху тези линии сочат, че те са правени в периода на каменната ера. Резките са били твърде прецизни, за да бъдат сметнати за случайно направени върху костта при отделяне на месото на животното, коментират специалистите.

Въображението на предците

Въпреки направените открития учените все още имат разногласия около това как древните хора са изразявали абстрактни понятия. За разлика от други пещери в Западна Европа, където има рисунки, смятани за символичен израз на мисли и събития, в Козарника такива не са открити. Но тяхната липса не поставя под въпрос способността на праотците ни да мислят абстрактно, смята Жан-Люк Гуадели. Това се доказва и от сечивата, изработени от кремък, камък, а също така и от кост.

Ловните лагери

Данните показват, че заселването на нашия континент със сигурност минава през Балканите. И че най-ранните следи от човешко присъствие на континента са открити в един от ловните лагери в пещера в България (Козарника), който датира именно от този период - 1,6-1,4 млн години.

"Имаме последователност от ловни лагери - един върху друг - твърди археологът Николай Сираков. - Най-ранните се намират на дълбочина 9,5 метра от сегашната повърхност на пещерата и нагоре в тази последователност има след това смяна на този човек след неколкостотин хиляди години. Откриваме го през следващия период на средния палеолит с един известен представител, малко по-късен - т. нар. неандерталец - хомо неандерталензис".

Това е започнало преди около 200 хиляди години, продължава до около 40 хиляди години, където вече има пластове от късния палеолит. Те са интересни с това, че за пръв път в тях има данни за появата на съвременния тип човек или модерния човек, когото антрополозите наричат разумен човек. От гледна точка на антропологията, анатомията, физиологията и неврологията този човек не се различава от нас. Има същите интелектуални способности, капацитет, възможности.

Белоградчик - люлка на цивилизацията

Отдалечените във времето векове, които изследователите на палеолита отчитат в милиони и стотици хиляди години, се оказват изключително интересни. На този етап от проучванията може категорично да се твърди, че населяването на Евразия започва през днешните български земи.

И Белоградчик - поне засега - е първата известна спирка по дългия път към днешната ни цивилизация.

Константин Събчев


Четете още:

🔴 Чаят на баба с 5 съставки, който лекува над 50 заболявания, и благодарение на него тя доживя 100 години

🔴 Изумителната истина за подстригването, за която жените дори и не подозират

🔴 Троен БГ гастрол в Лондон





Източник: bgchudesa





Коментари

горе