Бъдни вечер – обичаи, традиции, трапеза



Това е семеен празник и ние празнуваме с най-близките си, като е добре всеки да бъде в дома си тази вечер, за да бъде той пълен със здраве и късмет през цялата Нова година.

badni-vecher1

Освен това не трябва да се напивате, защото ще сте болни цяла година. Пие се малко и с мярка греяна ракия и вино.

За традициите и обичаите на Бъдни вечер са изписани много страници, но повечето не се изпълняват вече, тъй като в съвременните къщи няма огнища, в които да слагаме бъдници.

В градските жилища на този ден украсете елхата или елхови клонки като поставите около тях свещ, за да има пламък в дома. Светещите лампички изпълняват същата роля. Ако имате малки деца, поставете подаръците под елхата, когато си легнат, за да ги намерят сутринта на Рождество Христово – Коледа. Обяснете им, че има един добър старец – Дядо Коледа, който е донесъл подаръци, защото децата са послушни.

bydni-vecher2

На трапезата сложете нечетен брой ястия – питка с паричка, боб чорба, туршия (слагат се лук и чесън на глави за здраве), сарми с кисело зеле, ядки (задължително орехи с черупките, а като се счупят се гледа дали имате здраве с хубава ядка), плодове, баница с тиква, ошав, мед. Винаги можете да приготвите и други постни неща – чушки с доматен сос и чесън, кьопоолу и други.

Украсете трапезата с борови и дрянови клонки, за да има в дома ви здраве и дълголетие.

Най-важната традиция е разчупването на питката. Разчупва се от най-възрастния мъж, който е от семейството и първото парче се нарича за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, накрая и на домашните животни. Ако паричката се падне в парчето за Богородица или за къщата – цялото семейство ще има добра година. А човекът, на който се падне паричката ще има късмет, здраве и много добра година.

След като се нахраните, не прибирайте масата, а оставете да пренощува. Така се прави, за да не останат гладни и близките ви, които са починали. Освен това, нали след полунощ ще дойде и Дядо Коледа да остави подаръци на децата – той също обича да си хапва!


Четете още:

🔴 Гери-Никол фаворитка за "Евровизия"

🔴 Грандиозен скандал сътвори столичанин и удари в гнева си чиновничка (видео)

🔴 Йордан Йовков - "Кошута"





Източник: po-krasivi





Коментари

горе