Вижте кой къде хвана кръста днес (снимки + видео)



По стара християнска традиция на много места в страната днес сутринта бе отслужен водосвет, а смели мъже се хвърлиха в ледената вода, за да намерят кръста. Вярва се, че този, който се сдобие със светинята точно днес, ще бъде здрав и късметлия.

Трима смелчаци се потопиха в ледените води в Банско, за да го спасят и да заслужат здраве и Божие благословение през новата година. 27-годишният Емил Балтов бе младият мъж, извадил кръста. Той не скри радостта си и даде възможност на всички желаещи да се докоснат до свещеното разпятие за здраве и благоденствие.

38-годишният строител Мариан Куцаров пък "спаси" Богоявленския кръст от преспите в Силистра. Поради тежките метеорологични условия ритуалът не се проведе в река Дунав. Доростолският митрополит Амвросий хвърли кръста в дълбока пряспа до църковния двор, а участниците в ритуала тичаха по улицата. Петима смелчаци се престрашиха и се "гмурнаха" в еднометровата пряспа. Освен Мариан и другите мъже получиха финансови поощрения от владиката, областния управител Стоян Бонев и кмета д-р Юлиян Найденов. Според възрастни силистренци средно на 10 години, заради ледоход или голям студ, спасяването на Богоявленския кръст се провежда на сухо.


32- годишният Диан Янев, спедитор в корабна агенция, "хвана" кръста в Бургас. 42-ма смелчаци се хвърлиха в леденото море при температура на въздуха -2 градуса, на морската вода 4 градуса.   


51-годишният Стефан Митков от Пловдив улови кръста. Конкурентите му се редуваха да целунат разпятието и да се докоснат до него. След това победителят се качи на импровизираната сцена, откъдето дядо Николай оповести името му и го благослови.


В смолянския квартал Устово 20 младежи и мъже се метнаха за кръста на Богоявление във водите на река Бяла за разпятието, облечени в родопски носии и под звуците на две каба гайди. Разпятието хвана 27-годишният Васил Марински. Младият мъж за пети път участва в хващането на Богоявленския кръст. Гол до кръста и треперещ той пожела здраве на всички и заяви, че уникалната традиция за Богоявление трябва много да се цени и пази.

Енорийският свещеник на Кърджали отец Петър Гарена хвърли кръста от 30-метрова пожарникарска стълба във Водното огледало на река Арда. Във Водното огледало скочиха 9 смелчаци. Кръстът беше уловен за четвърта поредна година от ватерполистът Величко Карабоюков. Сред скочилите в реката беше и шефът на Българската агенция по храните в Кърджали Георги Грозев.

19 годишният Стивън Цветков се добра пръв до светинята в ледените води на езерото Монтанезиум. Въпреки сибирския студ и снежната стихия 35 души се включиха в ритуала за Богоявление.


27-годишният Християн Иванов извади светия кръст от Янтра. Заедно с него в ледените води на реката край Първомайци скочиха още единадесет младежи. Християн Иванов скача втора година за кръста и сега късметът му се усмихна. Младежът е от Горна Оряховица и е локомотивен машинист. Той си пожела здраве за него и за всички близки и приятели. 


Кадетът от Професионалния сержантски колеж Генади Кръстев извади богоявленския кръст от водите на река Янтра под Царевец. Общо 20 курсанти нагазиха да спасяват хвърленото от Владишкия мост разпятие. Късметът се усмихна обаче на сержанта. 


Само в шабленското село Крапец днес в Добричка област хвърлиха кръста в морето. Във вълни от 4-5 бала и силен вятър отец Костадин е хвърлил кръста, а за него на свой ред са се хвърлили братята Димитър и Антон Марчеви. 34-годишният Димитър е извадил кръста. Това му е шестото завоевание – призна той. 

15-годишният Йордан Велев извади кръста на Богоявление от замръзналите води на Стара река в Батак при температура от – 7 градуса. Ученикът се пребори с други 9 счелчаци, които скочиха в ледените води на реката пред погледите на стотици жители и гости на Батак. 

Кметът инж.Добромир Добрев награди спасителя на кръста СНИМКА: 24 часа

Генади Кръстев извади богоявленския кръст от водите на река Янтра под Царевец

15-годишният Йордан Велев извади кръста на Богоявление от замръзналите води на Стара река


Четете още:

🔴 Леденото хоро в Калофер за Богоявление (снимки)

🔴 Георги Рачев с прогноза, кога свършват виелиците

🔴 Лично опитах и пак не повярвах колко е лесно! Пъхаш памучето в пъпа и после - сбогом кашлица, настинки и менструални болки! Гениално!





Източник: 24 часа





Коментари

горе