Джипи ветеран на 83 години не пие лекарства



Докторът признава, че хората сега са по-болни отпреди десетилетия.

Д-р Явор Младенов беше отличен за джипи ветеран и награден в края на 2015 г.
Д-р Явор Младенов беше отличен за джипи ветеран и награден в края на 2015 г.

Той е сред най-опитните доктори у нас, израждал е бебета в селска здравна служба, практикувал е обща медицина в болница, бил е коремен хирург, работил е в ТЕЛК, от 2000 г. е потопен в сагата на общопрактикуващите лекари. Д-р Явор Младенов от шуменското село Бяла река е джипи ветеран за България – на 83 г. носи достойно службата и на него разчитат над 2000 пациенти. Освен че ги лекува и консултира денонощно, продължава да учи и някъде до 2020 г. ще е завършил допълнителната квалификация по обща медицина във Варна. Нито ежедневието в кабинета, нито изпитите му тежат. А най-големият парадокс за мнозина може да бъде, че докторът пише рецепти на пациентите си, но сам на себе си не е предписал никакъв медикамент. Е, ако не се брои някой и друг аспирин.

Истина ли е това и възможно ли е след 80-те да не вземаш дори четвъртинка хапче за кръвно? „Да, вярно е, не съм се разболявал и не се лекувам. Нито от грип, нито от други сериозни болести…“, откровен е докторът. Понякога си проверява кръвното и винаги е нормално – 120 на 80 или 75. Най-голямото му здравословно премеждие било в ученическите години, когато го заболял корем и го оперирали от апандисит.

При такова признание веднага се пита за житейската рецепта. „Първо, човек трябва да осъзнава всичко, което прави, и да действа разумно и с мярка. Второ, да знае какво слага в устата и колко да слага. И трето, има голямо значение и физиката, никой не бива само да лежи и да яде“, категоричен е лекарят. Оказва се, че относно храната докторът има железни принципи – „отричам сутрин да станеш и да закусиш, отричам да обядваш, отричам и да вечеряш“. Ключът е в изразходването на енергията, която си натрупал, и едва като усетиш глад, тогава трябва да приемаш храна, а не само защото е станало 12 часа на обед.

„Организмът трябва винаги да е разтоварен, да може това, което е получил, да го изразходва и едва тогава да му дадеш допълнителна храна“, съветва джипито с дълга практика. Така понякога на неуморния д-р Младенов му се пада ядене веднъж дневно привечер. Не прекалява с хубавото вино, което прави. То най-често се превръща в ракия, а от нея му се полагат до 70 г вечер. Две бири годишно може да изпие, но през смях казва, че си ги дели със съпругата Василка Младенова.
Тя е медицинска сестра и сега е най-големият му помощник в селската здравна служба в с. Бяла река. На 71 г. перфектно се справя с цялата бумащина, на която са подложени джипитата у нас, овладяла е дори компютърната програма, за да е в крак с всички изисквания на здравната каса.

Невероятно, но в същата тази сграда, където сега семейният тандем работи, през 1963 г. д-р Младенов е започнал стажа си по разпределение. Вдигнал втори етаж и създал родилен дом. Как да му нямат доверие пациентите, като той ги е поемал за първи път в ръцете си?.. Кметът на с. Бяла река Хюсеин Хюсеин също е негово бебе, както и още стотици. Затова джипито ветеран с право казва, че знае здравния статус на всяка къща в селото и къде какъв проблем може да възникне. Дотолкова, че като му звънят нощем или хлопат на вратата му, изобщо не се двоуми, знае, че без нужда няма да го викат.

Всички в село Бяла река знаят, че д-р Явор Младенов обича да експериментира в зеленчуковата си градина, гледа и лимонови дръвчета, които му се отплащат с много плод.
Всички в село Бяла река знаят, че д-р Явор Младенов обича да експериментира в зеленчуковата си градина, гледа и лимонови дръвчета, които му се отплащат с много плод.

Иначе признава, че хората сега са по-болни отпреди десетилетия. Вярно е, че диагностиката е по-добра, но в началото на стажа си за 13 г. бил регистрирал само трима болни от диабет, а сега в практиката му са 50 и от тях 12 на инсулин. Има бум и на сърдечно-съдовите заболявания, а да не говорим за психичните… Пациенти идват с оплаквания, не се открива заболяване, оказва се, че болежките им са соматични и идва ред на психиатрите. А колкото до раждаемостта, нещата са още по-несравними. Преди сегашният кабинет на д-р Младенов бил стационар с шест винаги пълни легла с родилки. Годишно проплаквали до 120 бебета. Докторът бил удостоен с награда „Отличник на Министерството на народното здраве“ за най-ниска детска смъртност в региона на Коларовградска област (Шумен се е наричал Коларовград – б.а.). Сега селото едва ли може да се похвали с десетина новородени.

Времената са други и най-голямата болест е бедността, затова и част от пациентите на джипито ветеран са неосигурени. Търсят лекарска помощ и не могат да си платят. Докторът е на принципа – когато могат… Мнозина отпадат от листата му и защото трайно избират да търсят хляб в чужбина и повличат семействата след себе си. Има и други, на които принципността на джипито не се нрави много. „Идва при мен и казва: дай ми болничен лист, ще ходя на почивка с жена си. Как да ти напиша диагноза, ти не си болен?“, чуди се докторът и махва с ръка за такива „пациенти“.

Не му е по характер да толерира кръшкачи и мързеливци. Самият той работи от 13-14-годишен. От Гоцеделчевско е, осиротял и бил ратай, мелничар, строител – всичко, що е свързано с физически труд… Дори за известно време се бил отклонил от ученето, но макар и по-голям от съучениците си, се върнал в 6-и клас и взел две години за една, завършил и гимназия. Приели го в София първо стоматология. Учил дентални тънкости, но след две години държал приравнителни изпити и влязъл медицина. Затова казва, че доскоро давал съвети и за зъболечение, но в Бяла река вече имат млад и енергичен стоматолог с модерен кабинет.
Покрай това докторът се надява, че един ден може да се появи и достоен негов заместник, който да поеме щафетата. Тогава ще има още повече време за двора и зеленчуците, които сам гледа за трапезата си. Докато някой се престраши да опита, д-р Младенов ще приема пациенти от селата Бяла река, Нова бяла река, Тушовица, Менгишево, град Върбица, та дори чак от Шумен. Това е особен вид доверие, хората са гласували за него и са го избрали повечето още от 2000 г. Заради своята отдаденост на Герловския край д-р Младенов е удостоен със званието „Почетен гражданин на община Върбица“.

Преди малко повече от година Националната асоциация на общопрактикуващите лекари пък го отличи за нестихващия му ентусиазъм в професията. „Сигурно са ме забелязали, всеки има биография, досега за над 50 г. съм нямал наказания, предупреждения, конфликтни ситуации“, казва скромно лекарят. И това е въпреки бумащината, в която тънат личните доктори. Сега дори се готвят да въведат пръстов отпечатък за влизане при джипито. Странно как в България 1300 години се лекуват хора без пръстов отпечатък…

Но д-р Младенов не иска да се ядосва, като му дойде времето на това, ще мисли. Двете му дъщери също са с медицинско образование, едната лекува болни в Първо вътрешно отделение на болницата в Шумен. Затова знае хала и на медиците от здравните заведения. Най-голямото му желание е българските лекари да лекуват българския народ, а не да бягат в чужбина. „Но искам да се създадат условия за тях и възнаграждението да не е такова, каквото е сега. Държавата е длъжник“, казва деликатно лекарят.


Четете още:

🔴 Така са изчезвали не само държави, но и империи!

🔴 Янка Рупкина- Калиманку Денку

🔴 Ванга ми предсказа втора голяма катастрофа





Източник: Труд





Коментари

горе