Българските острови в Черно Море – древни и мистични места



За разлика от  други държави, България има само няколко острова в Черно Море. От тях само един е обитаем в момента. Островите са обвити в легенди и мистика още от древни времена. Почти всички носят имена на християнски светци. На един от островите преди няколко години беше направено значимо откритие за християнския свят. На островите живеят редки видове растения и животни.

Най-големият български черноморски остров е остров Свети Иван с площ от 660 декара. Намира се на по-малко от 1 километър от град Созопол. На острова има изграден морски фар. Древните траки са имали светилище на острова. Имало е и голям храмов комплекс на бог Аполон (намиращият се на 1 км. град Созопол в древността е бил кръстен на него – Аполония). През V век е издигната раннохристиянска базилика, а малко след  това – и църквата „Св. Богородица“. През X век комплексът е възстановен и се превръща в книжовен център. Тук през XII век е написан романът „Варлаам и Йоасаф“, който се съхранява във Ватиканската апостолическа библиотека. През  XIII век в югозападната част на острова изниква храмът „Св. Йоан Предтеча“. През  следващите векове той на няколко пъти е ограбван и опожаряван. По време на Руско-турската освободителна война, на острова е имало руски лазарет. През 1985г. са проведени археологически разкопки и са разкрити останките от храмовете. През лятото на 2010г. остров Свети Иван и Созопол влизат във всички световни медии. При разкопките на средновековния манастир „Св. Йоан Кръстител“, ръководени от проф. Казимир Попконстантинов и н. с. Цоня Дражева, е открит реликварий с мощи. Археолозите намират и малка каменна кутия с надписи на гръцки “Йоан Предтеча“. Смята се, че това са мощите на Св. Йоан Кръстител. Те веднага привличат посетители от други държави в Созопол. В момента са изложени в храма „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Созопол.
Остров Свети ПетърВ близост до остров Свети Иван се намира и остров Свети  Петър с площ от 15 декара. Известен е като „Островът на птиците“. На него също има останки от параклис. Островите Св. Иван и Св. Петър се обитават от над 70 вида птици. Те са приютили най-големите колонии на средиземноморски, жълтокраки и сребристи чайки. На остров Св. Иван се намира и единствената в страната популация на заек подземник. Остров Свети Иван може да бъде посетен с корабче от Созопол, тъй като има изграден пристан на него.

Остров Света Анастасия се намира в Бургаския залив, на около 6км от брега. В момента той е атрактивна туристическа дестинация. На острова има манастир, фар, сгради за нощувки, ресторант, малък кей. Площта му е около 20 декара и произходът му е вулканичен. Първото споменаване на острова е в документ от XVI век, в който се споменава за манастира на него. До XVII век манастирът е под управлението на созополския манастир „Св. Йоан Предтеча“. След като созополският манастир е разрушен, част от монасите му се прехвърлят на остров Света Анастасия.

Остров Света АнастасияПрез XVIII век тук са били разположени турски войници с цел защита от морско нападение от Русия. От 20-те години на XX век, на острова са изпращани различни противници на правителствата, сред които дори и бившите министър-председатели Кимон Георгиев и Александър Цанков. В момента има корабчета от Бургас до острова, с които можете да го посетите през летния сезон.

Змийски островОстров Свети Тома, известен и като Змийският остров, е част от резерватa Ропотамо. Той е едно от малкото места в България с диворастящи кактуси. На него липсва питейна вода и това е една от причините да не е бил населен. Намира се близо до плажа Аркутино,  намиращ се между Созопол и Приморско. В близост е и блатото Алепу. Получил е името си поради многото видове водни змии около него. Бил е сред любимите места на цар Борис III, който е обичал да го посещава, докато е ловувал в района. Именно по негова инициатива на него са посадени диворастящите кактуси.

Останалите два бъларски острова са много малки – това са Птичи остров, намиращ се в близост до къмпинг Арапя, наричан така заради многото птици, които гнездят на него. В близост до курорта Русалка на Северното черноморие е и остров Русалка, намиращ се в Птичия залив (Тауклиман). 


Четете още:

🔴 Тутманик със сирене и масло

🔴 Трудно, но достатъчно! Гришо напред в Мелбърн

🔴 Румен Радев полага клетва като президент





Източник: ilovebulgaria





Коментари

горе