Българските рокери от Чикаго и потомците на стоте войводи – в една нощ с топовни салюти



Песимистите твърдят, че България се "стопявала", "смалявала", дори "изчезвала"... от потоците емигранти, които непрекъснато се "изливали" по целия останал свят.

Оптимистите, обаче, са на друго мнение.
Напротив!
България вече е пораснала толкова много, че "границите й" се смесват с тези на много страни по света!
Това най-напред го почувствах, когато се срещнах за първи път със стотици наши сънародници в един мегаполис, който добива вече известност като "Чикаго - Българският град". С мнозина от тях заедно поставихме с кирки и лопати бронзовия бюст- паметника на  Апостола на свободата Васил Левски, изваян в Поморие, и после отпразнувахме това достойно събитие със знамена и музика, с песни, с хора и ръченици, с патриотични слова, с радост и един върховен духовен подем.
Тогава за пръв път се срещнах и с горещите патриоти от Българския рокерски клуб "Хайдути" - Илинойс, Чикаго и с основателя и президента на клуба - Никола Масларски. Здрав като канара човек с дух на народен будител и предводител към така необходимия ни днес идеал за опазване заветите на великите ни предшественици, който ми направи дълбоко впечатление със своята отдаденост на вярата и делото за опазване на българския дух и националност, на език, култура, душевност и завети от вековната ни история.
... И ето тези дни отново се срещам с него. Този път в България, в родината, където си идва по два пъти в годината, защото има да върши тук продължението, а може би по-точно - началото, на своята мисия в Новия Свят...
Разхождаме се в Ахелой, Поморие и Несебър, а Никола разказва за откриването на първото подразделение, първия клон на Българския рокерски клуб - Чикаго в България. Избрали са да помогнат на любителите на бързата езда на мощните машини в Сливен. В "Града на Стоте войводи". Не случайно...
Тържеството при създаването на братското сътрудничество между българските рокери от Чикаго и Сливен се организира в клубната къща и се превръща в събитие, което сливенци ще помнят с удоволствие. Помещенията са с в нов дизайн и стените дават простор на святи и героични спомени и личности из историята на града и България. Знамена, свещеното писание и оръжието, над които се заклеват четници и ръководители, патриотични моменти от историята и художествена програма, музика и фолклор, поздравителни адреси от Чикаго и много български почитатели и колеги, които се чувстват заедно с тях, ракети и огньове в красива нощна феерия и апотеоз, по време на който не едно, а две черешови топчета с гръмогласен гръм от гърлата си възвестяват, че събитието се е сбъднало!
Сливенските рокери създават патриотична организация, която обединява усилията си със сто процентния патриотизъм  на чикагските им колеги, чиято неделима връзка с Родината не е прекъсната в нито един сезон в двете години от съществуването на "Хайдути". Те подпомогнаха пострадалите от наводнението в Мизия с 2 600 долара, организират празнуването на големи събития от българската история с обучение и исторически екскурзии за ученици, като "По стъпките на Ботевата чета", посещения на паметници и музеи, където са събрани фактите от легендарната борба за свобода на воеводи като Хаджи Димитър и пр. Сега, заедно със своите български колеги от София, Раднево, Асеновград, Несебър, Ямбол, Бургас и пр. патриотичната и хуманитарна дейност на българските рокери в Чикаго и България ще стане още по-просторна и полезна. По рокерския канон сливенци ще имат една година, за да се докажат, да се представят пред обществото позитивно със своето поведение и класа... С което ще се приобщат през парадната врата към рокерското общество в България. То е познато със своята положителна енергия и дейност... Техните сили и стремежи ще пазят българската духовност и култура.
На раздяла с Никола Масларски си пожелахме нашата среща в Чикаго през новата 2017 година да е успешна в патриотичната задача по опазването на българската духовност, език и култура със създаването на Алеята на Героите... В Чикаго ще бъде поставен и бюст паметник на американския журналист Макгахан, чиито изобличителни статии за потушаването на Априлското въстание и жестокостите на поробителите в Батак разкриха истината пред света и спомогнаха за нашата свобода.

Михаил ТОМОВ, Ахелой – Чикаго


Четете още:

🔴 Испанско гражданство - процедура

🔴 Предупреждение! Лондончани да си стоят вкъщи следващите дни!

🔴 Клането в Любенова махала





Източник: Bulgaria Weekly





Коментари

горе