Откраднатата титла на Благоева в Мюнхен' 72



Йорданка Благоева Иванова е състезателка по лека атлетика в дисциплината висок скок, носителка на сребърен и бронзов олимпийски медали от олимпийските игри през 1972 и 1976 г., европейска шампионка в зала през 1972 г., първата българска състезателка, която поставя световен рекорд в дисциплина от леката атлетика.

Йорданка Благоева е родена на 19 януари 1947 г. в с. Горно Церовене, Монтанско. Учи в ОУ „Отец Паисий“ в с. Горно Церовене (1953-1960). Завършва средно образование в СПУ „Христо Михайлов“, Михайловград (1964) г., а висше във ВИФ „Георги Димитров“ през 1969 г.

През 1984 г. защитава дисертация и придобива научна степен „доктор на педагогическите науки“ от Научния институт за Физическа Култура и Спорт (Москва).

От 1964 до 1973 г. работи като инструктор по лека атлетика в Михайовград. Състезателка на „Септемврийска слава“ (Михайловград, сега Монтана), а после – на „Левски-Спартак“ (София). Става световна студентска шампионка през 1965 г. Участва на четири летни олимпийски игри — през 1968, 1972, 1976 и 1980 г.

Откраднатата титла на Благоева:

На Олимпиадата в Мюнхен се случват два от най-скандалните моменти в историята на спорта дотогава. Първо Диана Йоргова е ощетена в скока на дължина и след няколко минутно мерене на съдиите излиза, че резултатът на българката е с 1см по-къс от германката (игрите се провеждат в Мюнхен).

След това идва още по-голямата наглост на домакините. В сектора за скок на височина са останали единствено Йорданка Благоева и германката Улрике Майфарт. Двете са направили по два неуспешни опита на 190 см. Германката преодолява летвата в следващият си опит ( тогава се скача в стил коремнопретъркалящ, а не както сега „Фосбъри“ – с гръб) и идва ред на българката. Йорданка се концентрира максимално засилва се и прескача летвата, след което вдига победоносно ръце и се насочва към мястото, където стоят състезателите.

В този момент летвата пада след цели 17 секунди след опита на Данчето. За жалост камерите следят радостния и поход и не се вижда какво става с летвата. Слуховете са, че съдията или нахален фоторепортер са помогнали на летвата на падне. Така за Йорданка остава сребърният медал, но тя като истински професионалист поздравява Улрике.

Всяко зло за добро – 20 дена по-късно на турнир в Загреб Йорданка поставя нов световен рекорд и първи в българската атлетика като прескача летвата на 194 см. с което получава признание в цял свят. На следващата година тя печели злато на Европейското първенство в зала в Ротердам като прескача 192 см. – нов световен рекорд в зала. През същата 1973 година е обявена за лекоатлетка номер едно в Европа.

На Олимпиадата в Монреал 1976 Йорданка взима бронзовия медал със 192 см. За съжаление при подготовката си за Москва 1980 се контузва и не успява да постигне добри резултати.

Огромно признание получава тя през 1987 г., когато е сред едва 35-те бивши състезатели, поканени за 75-годишния юбилей на Международната федерация по лека атлетика.

Така става свидетелка на ненадминатия и до днес световен рекорд от 209 см на Стефка Костадинова. Само няколко години по-рано Йорданка Благоева подарява именно на Стефка фланелката си, когато приключва своята бляскава кариера.

Йорданка Благоева е председател на съюза по аеробика, и където е тя неизменно следват успехи за България.


Четете още:

🔴 О' Махони - благодетелят

🔴 1,2 милиона български деца възкресиха "Радецки"

🔴 Патриарх Евтимий - последният защитник на Царевград





Източник: socbg





Коментари

горе