Плодове и зеленчуци, които не знаехте че съществуват



Земята е необятна и ни изненадва с нещо ново всеки ден. Природата успява да сведе до съвършенство фуинкционирането на всички екосистеми, а на нас ни остава единствено да се наслаждаваме на това, което виждаме.

Специализираните магазини и супермаркети непрекъснато разширяват стоките, които предлагат, чрез екзотични плодови селекции. Днес ще ви запознаем с няколко изключително странни плодове и зеленчуци, виреещи из различните краища на земята. 

1 Африканска краставица

1377182

Това е един от най-красивите плодове на земята. Отвън е светло оранжев с червени примеси. Когато го разрежете може да наблюдавате структурата на добре познатата ни краставица, облечена с жълти ивици. Вкусът му наподобява нещо средно между краставица, банан и лимон. Днес тези плодове се отглеждат в Калифорния, Чили, Австралия и Нова Зеландия. 

2. Черимоя

1377184

Вътрешността на плода е бяла на цвят, а вкуса е съвкупност от банан, праскова и ягода. Този невероятен плод расте в долината на Андите и е изключително полезен. За жалост бързо се разваля и не може да се транспортира лесно. 

3. Тиква-бутилка

1377183

Тиквата-бутилка или кратунката расте на лоза. Може да се използва като зеленчук, но повечето хора я оставят да узрее и се изсуши може действително да бъде използвана като бутилка. В Япония най-честата ѝ употреба се изявява като контейнер на различни течности. В индийската и китайската култура този зеленчук е част от кухнята. 

4. Ръката на Буда

1377179

Този плод изглежда малко плашещ, но всъщност е доста вкусен. Той е част от цитрусовите плодове и е характерен за районите на Североизточна Индия и Китай. Това, което се явява като пръсти е годно за консумация. 

5. Канистел или яйцевидния плод

1377185

Този плод е получил наименованието си, поради близката структура с варено яйце. Вкусът му обаче е различен. Канистела е сладък плод, който може да се консумира суров. Той е характерен за Мексико и някои райони в Азия. 

6. Чайот

1377180

Въпреки, че технически това е плод, в кулинарния свят чайота се приготвя като зеленчук. с вкус на краставица и вътрешност подобна на картоф, той може да се приготвя по много различни начини. Мексиканската краставица се консумира варена, пържена или печена. Плодът е характерен за Мексико и Централна Америка. 

7. Кукамелон

1377186

Той отново е характерен за района на Мексико и Централна Америка. Имат вкус на краставица, но изглеждат като миниатюрни дини. Именно от там, те получават наименованието си. С големината на грозде, те са изключително вкусни и освежаващи. 

8. Дуриан

1377181

Те са род тропически дървета, разпространени основно в Югоизточна Азия. Дуриана е един от най-мистериозните плодове. След като с множество усилия успеете да отворите черупката, трябва да се справите с ужасната миризма, която се разнася след отварянето му. Хората или обожават вкуса му или го ненавиждат. Това плод, който ще заобичаш или ще намразиш. 

9. Гуанабана

1377187

Гуанабана или соурсоп е характерен за Централна и Южна Америка, но в момента се отглежда в Азия. Поради бодливите семена, пръснати по повърхността му е истинско приключение да го ядете. Вкусът му е симбиоза между ананас и ягоди. 

10. Джаботикаба

1377188

Този плод се оприличава на грозде,с по-голям размер. Той расте директно върху кората на дървото. Консумира се в суров вид и се използва за направата на ликьор и вино. Характерно е за Латинска Америка, но поради краткия си живот трудно се намира далеко от района. 


Четете още:

🔴 Историите, които ме научиха да живея

🔴 Сигнал - Липсваш ми

🔴 Звездният ни рожденик днес: Данчо Караджов на 65





Източник: sportuvai





Коментари

горе