Центърът на София - в топ 10 на предпочитаните дестинации в Европа



Централният район на София около храм-паметник "Св. Александър Невски" и софийската базилика "Света София" е посочен в престижна международна класация на 23-те най-страхотни квартали за посещение в градовете в Европа през 2017 г.

Класацията е съставена от сайта за пътешествия Travel Supermarket, в партньорство с независимите блогъри Адам Гофман от "Travels of Adam" и Емили Рей от "The Cosy Traveller". Идеята била да се определи кои са най-хубавите модерни квартали в европейските градове, изпълнени със свобода и творчество, които ще станат модерни средища за туристите през 2017 г.

София е на 9-то място, наред с квартал "Екзархия" на гръцката столица Атина. Тя се нарежда преди градове в класацията като Букурещ, Мадрид, Париж, Белград. За списъка съобщава американският сайт Business Insider.

Подредбата е съставена според индикатори в три категории - култура, творчество и стойност за посетителите. Прегледани са степента на задаване на тенденции от съответното място и наличието на градски средища на творческата индустрия, като независими кафенета, магазини за винтидж мода, частни места за поддръжка и аксесоари на велосипеди, коуъркинг пространства и арт галерии/ студиа, спрямо брой на жителите на сътоветния град. Сложени са наказателни точки в оценките за наличие на висока концентрация на ресторанти на Starbucks, Costa, Pret a Manger или други масови вериги в градските райони.

Хипстърският избор на блогърите се разпростира сред целия европейски континент, от Манчестър до Берлин, и включва всичко, "от бивши съветски граници до самопровъзгласили се републики и превзети от анархисти изоставени градски терени". 

На 23-то място е "Побле Сек" в Барселона, следват "Котрочени" в Букурещ, "Маласаня" в Мадрид, "Belleville and Ménilmontant" в Париж, "Савамала" в Белград, Amsterdam-Noord в Амстердам, 7-ми район на Будапеща, "Холешовице" в Прага, "Мариахилф" във Виена, "Плагвиц" в Лайпциг, "Ужупис" във Вилнюс, Nørrebro в Копенхаген, "Каламая" в Талин, "Екзархия" в Атина, централен район "Средец" в София, Grünerløkka в Осло, "Пинето" в Рим, "Метелкова" в Любляна", "Сьодермалм" в Стокхолм, "Прага" във Варшава, "Анкоутс" в Манчестър, "Миера лела" в Рига и "Кройцберг" в Берлин, който е на първо място в класацията. 


Четете още:

🔴 Неподозираните качества на банана

🔴 Хляб-сандвич с шунка, кашкавал и зеленчуци на фурна

🔴 Дани Макдоналд победи рака на стомаха, пиейки сок от пшеница





Източник: Мениджър





Коментари

горе