Историята на трима бургаски спасители, извадили жена в клинична смърт от морето



Героичната история на Живко, Даниел и Дани, трима бургаски спасители, които само за седмица спасяват три човешки живота. 51-годишният Живко Димитров е бивш полицай, а партньорът му е 12-класникът от математическата гимназия Дани Димитров.

На съседната вишка на плажа пази Даниел Михалев, второкурсник по право в Софийския университет, също възпитаник на математическата гимназия. В един горещ юлски ден спасителите получават сигнал, че в неохраняемата зона на плажа се дави жена.

“Случаят с 63-годишната Елена, която изкарахме от водата в клинична смърт, е може би най-тежкият”, единодушни са и тримата.

“Първоначално скочихме да спасяваме друга жена, за която получихме сигнал, но след това с Дани забелязахме, че

в далечината

се носи тяло,

до което успяхме да доплуваме.

Още като я обърнахме, разбрахме, че е в клинична смърт. Докато плувахме към брега, двамата се уговорихме как да действаме. Дани пробяга разстоянието до техния пост, за да вземе обдишвател, а аз през това време я подготвих за сърдечния масаж, от който направихме три цикъла.

Успяхме да върнем пулса и продължихме да обдишваме. След това Елена беше приета в интензивното отделение и за щастие, успя да се пребори за живота си”, спомня си Даниел Михалев.

Дни наред той, Дани и Живко, който също участва в спасяването на Елена, се чудят как е тя. Докато един ден

жената идва

на плажа,

за да им

благодари

Само 5-6 дни по-рано тримата спасители успяват да предотвратят двойна трагедия.

Тийнейджърите Николай и Аврам от с. Крумово са завлечени на 200-300 метра навътре в морето, отново в неохраняемата зона на бургаския плаж.

Към тримата спасители се присъединява и техен бивш колега.

“Той алармира за инцидента - имаше вълни около 4 бала със силно подводно течение - и прецени, че сам не може да се справи. Със задружни усилия успяхме да излезем от водата, след което се наложи да обдишаме едното момче.

За щастие накрая всичко се разви прекрасно и двете деца се възстановиха напълно”, казва Даниел.

“При нас всичко се случва внезапно. Както си наблюдаваш поверения участък и всичко е под контрол, разбираш, че в този момент нещо става в неохраняемата зона. Не знаеш къде точно, но

и на километър

да е, хващаш

буя и бягаш

Правим го, за да спасим човешки живот”, допълва бившият полицай Живко Димитров.

След 20 г. в МВР пенсионираният топкриминалист с удоволствие се връща към първата си специалност - плуването. Той е треньор по плуване, завършил спортната академия.

Преди да стане полицай, работил като учител по физическо.

“На плажа изпитвам стопроцентово удовлетворение, че спасявам живот. Като криминалист се е случвало да не съм толкова доволен, особено ако някой престъпник не получи заслужено наказание”, казва бившият шеф на Криминална полиция в Четвърто РПУ-Бургас.

Опитът в редиците на МВР му помага да се справя лесно с по-буйните туристи, които

не се подчиняват

на флаговата

сигнализация

и на забележките на спасителите.

“По-младите ми колеги се стряскат, когато срещу тях излезе някой бабаит и им се надува. Аз обаче знам как да подходя чисто психологически и само две думи са достатъчни”, обяснява Живко Димитров.

Младоците Дани и Даниел пък тренират в клуба по плуване и водно спасяване “Започни да плуваш”. Даниел има 2 г. стаж като спасител на северния плаж в Бургас, но преди това го е охранявал като млад доброволец.

Лятото на 2015 г. е първото за Дани от математическата гимназия.

“Има случаи, които не се забравят, като този с Елена и момчетата от Крумово. Но имахме и много други тежки дни, един от тях беше с 8 инцидента.

Помня и всеки случай, в който застрашените са малки деца. Тогава в мен се активира някакъв допълнителен механизъм за действие, който

засилва

реакцията

заради детската

уязвимост

Определено бих се върнал на плажа, удовлетворение е да знаеш, че можеш да помагаш на хората”, разказва Дани Димитров.

В момента 12-класникът се подготвя за матури и кандидатстване - най-вероятно в Германия.

“Със сигурност занапред се виждам в България. Дори да имаме някои отрицателни черти, ние българите сме добър народ, който заслужава да се работи за него.

След някоя и друга година, като се “пенсионирам” от спасителската професия, се надявам пак да помагам на хората, но вече в сферата на правото, в която искам да се развивам”, планира Даниел.

Със сигурност обаче и следващото лято тримата спасители отново ще охраняват туристите на бургаския плаж.


Четете още:

🔴 "Сигнал" в Амстердам (видео)

🔴 Неповторимото „бабино хоро” се изви в Разлог

🔴 Ловецът на вода от Родопите





Източник: flagman





Коментари

горе