Шестокласник пише книги и сам прави илюстрациите за тях



ФАНТАСТИЧНИ РОМАНИ, РАЗКАЗИ И СТИХОВЕ ПИШЕ 12-ГОДИШНИЯТ ВЕНЦИСЛАВ КОЛЕВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Малчуганът, който е ученик в ОУ „Димитър Благоев“, е написал и илюстрирал вече 15 книги. Те са подвързани и направени подходящи за четене и докато малкият писател мисли за следващата си книга, която ще бъде поредният роман, майка му Настя Колева сериозно се е замислила за издаването на готовите.

История за птици била първата книга, която Венци написал. Тогава той бил едва на 8 – 9 г. После се появили два тома за планетата Фу. Следват „Как живеем в града“, „Истории под дувара“, „Един митичен свят. Вълшебната страна Всичколандия“… „Това е страна, в която всичко може да се случи. Така съм я замислил“, казва смело шестокласникът, който признава, че понякога идеите му хрумват просто така и той започва да си фантазира и да си измисля герои и случки и дори планети като тази, която нарекъл Фу. Не знае защо й е дал това име, обаче не крие, че това е любимата му история от всички, които досега е написал.

Последната книга, която е написал и илюстрирал, е пак за птици. Този път обаче главният герой е един гълъб и точно той разказва всички истории, в които птиците ходят до магазина, как се крият от лошата котка, която все иска да ги напада. „Писах я два-три месеца и наблюдавах птиците, които живеят в блока, даже и прилепите“, обяснява творческия процес Венци. Казва, че рядко му се налага да задрасква или да променя написаното, защото обикновено работи, когато е най-вдъхновен. Пише винаги и само на ръка, при това пише без граматически грешки.

ИСТОРИЯТА ЗА МОМИЧЕ И МОМЧЕ, КОИТО СА ПРИЯТЕЛИ И ИМ СЕ СЛУЧВАТ НЕПРИЯТНОСТИ, Е ПОСЛЕДНАТА КНИГА, НАД КОЯТО ШЕСТОКЛАСНИКЪТ РАБОТИ В МОМЕНТА. „Една вещица отвлича момичето и приятелят й тръгва да я търси. Стига чак до една планета и се налага да събере 100 златни керемиди, за да успее да влезе в двореца на вещицата. Това ще бъде роман и пак сам ще си направя илюстрациите“, категоричен е авторът.

Венци се научил да чете още когато бил на 5 г. Родителите му му подарили енциклопедии и за да разбере какво пише в тях за животните, малчуганът започнал да се учи да срича. Долу-горе оттогава и рисува. Когато прави илюстрации, рисува с моливи и химикал, иначе умело борави и с бои.

Печелил е награди и за рисунките си, и за стиховете, които пише. Два пъти вече е отличаван в конкурса за рисунка „Аз в един вълшебен град“, който общината организира за 22 март. Има една самостоятелна изложба в училище, показвал е картините си и в читалище „Надежда“. Най-големият му успех остава наградата от литературния конкурс „Искри“. Спечелил със стихотворението „От какво е направен сънят“, което неговата класна Цветелина Маринова изпратила. След това Венци получил покана да участва в живо предаване на националното радио по програма „Христо Ботев“. Там малчуганът и неговата майка разбрали, че той е отличен в най-стария национален конкурс за литературно творчество. Освен това неговото стихотворение било забелязано и харесано от журито измежду 800 изпратени творби от деца от цялата страна.

Венци особено се гордее с наградата си от конкурс в Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” в Трявна. Там наградите са само три, на него му дали поощрение, което първо малко го разочаровало. Сега обаче малчуганът признава, че е доволен, защото веднага получил покана от директора на училището търновеца Орфей Миндов да кандидатства при него, след като завърши 7-ми клас.

Венци още се чуди накъде да поеме и обмисля различни варианти. Понеже точно в момента мечтае да бъде ветеринар, разсъждава над възможността да кандидатства биология в Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“. Но също толкова силно иска да рисува и да учи български език и литература, затова говори и за СУ „Емилиян Станев“, където има паралелки по рисуване.

Междувременно продължава да пише и да рисува. Експериментира с цветовете, прави поредица рисунки на бръмбари, а последната му идея – илюстрира приказките, които чете.

ВЕНЦИСЛАВ КОЛЕВ Е НАСЛЕДНИК НА СЕРАФИМ СЕВЕРНЯК И ОТ ТОЗИ КОРЕН ИДВА СТРАСТТА МУ КЪМ ПИСАНЕТО. Разказва, че дядо му и Серафим Северняк са били първи братовчеди, ходил е да види музейната сбирка в Горна Липница и не крие, че е горд с тази роднинска връзка.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката


Четете още:

🔴 Марешки взриви ефира на радиото с ново обещание: Ще давам 1000 лева за всяко...

🔴 Проф. д-р Стефан Брезински: Имаме все пак и звателен падеж

🔴 13-годишно дете: Нито Николета ме интересува, нито „Биг Брадър“!





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе