Гениален българин, с който трябва да се гордеем (видео)



Видеото е уникален концертен запис от рецитал в зала "България" през 1952 година. Васко Абажиев изпълнява "Тарантела" от Сарасате. На пианото е Панчо Владигеров. Видеото е издирено и публикувано от Христо Василев

Васко се ражда в през 1926 в семейство музиканти - професорът по цигулка в Софийската консерватоия Никола Абаджиев и пианистката Лала Пиперова. От съвсем ранна детска възраст става ясно, че детето е гений.

На 6 годишна възраст смазващо се налага на Първия международен конкурс за цигулка във Виена над двадесетина световни виртуози. Не му дават наградата само защото като малолетен не може да участва в официалната част на конкурса, но изуменото жури му дава повече точки от победителя – 29-годишния Давид Ойстрах.

На девет години Васко има средно образование, през 1936 г. и заминава за Брюксел заедно с родителите си. На 10 печели международния конкурс „Йожен Изаи” в Брюксел, на 12 - международния конкурс „Фриц Крайслер” в Париж. На 13 години завършва с отличие Брюкселската консерватория. Преди края на войната свири с най-големите оркестри в Европа, под диригентството на най-великите диригенти.

Свири без партитура, запаметява нотния запис от един поглед. Без някога да се е занимавал целенасочено, само по слух проговаря немски, френски, фламандски, унгарски.

От 1952 до 1956 Васко Абаджиев живее с майка си почти изключително в България, където той дава много концерти, рецитали и концерти с оркестри, които са станали легендарни. По време на събитията през 1956 г. се намира в Унгария, нападнат е във влака между Будапеща и Прага, получава травми и заминава в Западен Берлин, за да се лекува. Остава да живее с майка си в Германия. След смъртта й (1965) виртуозът е безпомощен да се справи с живота и прекарва 13 тежки и тъжни години. Автомобилна катастрофа, заболявания, материални проблеми, самота. На 14.12.1978 Васко Абаджиев е намерен мъртъв в железницата на града в Хамбург.


Четете още:

🔴 Два театъра се биха за Стоянка Мутафова

🔴 Богомил Балкански - един успял българин в САЩ

🔴 Българчета в Америка пишат за Васил Левски





Източник:





Коментари

горе