ВОДОПАД „СВ. АНА“ – СМОЛИЧАНО



Продължаваме с посещенията на различни водопади от Проект „Водопади“. За днешния ден прогнозата за времето беше обещаваща – да не мръзнем много и същевременно да не е започнало топенето на ледените висулки на водопада, който решихме да посетим. Както почти всяко наше пътешествие решението бе взето бързо – в рамките на 5 минути и програмата за следващия ден беше кристално избистрена. Целта беше водопад „Св.Ана“, област Кюстендил.

Малко повече за водопада

Водопад „Св.Ана“ се намира в непосредствена близост до кюстендилското село Смоличано. Той е известен още и под името Смоличански водопад. Точно над самия водопад се намира и църквата „Св.Ана“. До църквата има чешма с 12 чучура, от която тече лечебна вода. Според стара легенда на това място е загинала девойка на име Ана. Очите й се превърнали в извори, а косите й в падащите около 15 метра водни струи.

През този период от годината, когато водата е замръзнала и е образувала причудливи ледени форми, които са наистина величествени. По снимки от топлите периоди съдим, че зимно време гледката е много по-внушителна. Имаше големи ледени зъбери, надвиснали злокобно над нас, в същото време красиво изваяни ледени фигури. Чуваше се как тече водата, а въздухът беше толкова чист, че белите ни дробове пируваха. Определено ако имате малко свободно време и желание да посетите някое подобно място, няма да сбъркате ако се отправите към кюстендилския водопад.

Как да стигнете до Смоличански водопад (водопад „Св.Ана“)?

В случай, че тръгвате от столицата, следва да се качите на магистрала Люлин в посока Благоевград. Слизате от магистралата на отбивката за Кюстендил, след което карате до село Невестино. В село Невестино тръгвате към село Ваксево, като ще преминете през селата Четирци и Друмохар. Когато влезете в село Васкево трябва да хванете пътя за село Смоличано.

Ако посещавате водопада през зимата, ще го видите още от пътя. В противен случай, ще стигнете до табела, указваща къде се намира църквата „Св.Ана“. Мястото е лесно достъпно, но има много дървета и растителност.

За посещението ни до водопада

Тъй като нямаме търпение да обиколим възможно повече водопади, само чакаме подходящия момент и се запътваме на накъде. Този ден бяхме отделили за водопад „Св.Ана“, област Кюстендил. Тръгнахме около 8 часа сутринта от София и към 9 и 30 бяхме при водопада. Внимавайте, да не хванете алтернативния път, който преминава през селата Згурово, Неделкова и Рашка Гращица, защото там пътят не е особено добър, особено последните 4-5 километра преди село Смоличано. Когато стигнете до табелата за църквата, има широко място, където можете да оставите колата си, а след това трябва да повървите около 100-тина метра до водопада. Пътечката е равна и много приятна, но леко усойно и сенчесто.

Тъй като времето беше много хубаво (визирам – не много студено, само около -5 градуса) постояхме може би един час там. Поснимахме, послушахме водата и се насладихме на чистия въздух. И така, това беше днешното приключение. Определено много красиво място. Сякаш всяко следващо е все по-красиво и по-красиво. Водопадите, наистина са магически места.

Кой е ващият любим водопад, на който ще ни препоръчате да отидем?


Четете още:

🔴 Радев в Берлин: България е остров на стабилност на Балканите

🔴 Песента "Капитан Петко Войвода" в изпълнение на Васил Михайлов с над 2 милиона гледания в Youtube

🔴 Българско училище в Чикаго събира средства за собствена сграда





Източник: sunrisinglife





Коментари

горе