Фъстъците укрепват сърдечносъдовата система и подобряват сърдечната дейност



Фъстъците от семейство бобови са изключително вкусни и толкова полезни за организма. Тези приятни ядки могат да се консумират сурови, печени, пикантни и човек винаги се наслаждава на вкуса им.

Редовната консумация на умерено количество фъстъци подобрява сърдечната дейност, стомашно-чревното състояние, контролират диабета, подобряват концентрацията и предпазват от болести, свързани с когнитивния упадък. Те са от особено значение за здравето на сърцето и сърдечносъдовата система.

Според изследване на учени от университета в Пенсилвания умерената консумация на фъстъци способства за здравето на съдовете и съхранението на ендотелната функция в организма.
В изследване са участвали две групи мъже, поставени на режим за хранене с високо съдържание на мазнини. Едната група е получавала фъстъци, а другата еквивалента мазнина. След всеки прием на храна учените са измервали липидния профил, нивото на глюкоза и инсулина в кръвта на участниците. Съдовата система е била измервана посредством кръвоток-медиираната дилатация (FMD) - неинвазивен метод за измерване на съдова функция с помощта на маншети.

Резултатите от изследването са показали, че при участниците от контролната група показателят на FMD се е понижил с 1,2%, в сравнение с изходния момент. При участниците, които са консумирали фъстъци понижение на този показател не е отчетено.

Учените отбелязват, че включването на фъстъци в менюто на хранене, помага за доброто поддържане и нормалното функциониране на сърдечносъдовата система. В допълнение ядките предоставят фенолов антиоксидант и ресвератрол, които способстват за намаляване риска от сърдечни удари.

Според други изследвания консумирането на фъстъци поне два пъти на седмица намалява риска от развитието на исхемична болест на сърцето. Този ефект се свързва с благотворното влияние на компонентите на ядките. Те са богати на мононенаситени мазнини, от особено значение за подобряване дейността на сърцето, които намаляват лошия холестерол. Добър източник са на антиоксиданти - п-коурматична киселина, на калций, витамин D, витамин B3, фолиева киселина и други.

Фъстъците съдържат оксалати и е добре да се избягват от хора с проблеми с бъбреците или жлъчката. 


Четете още:

🔴 3 коварни признака на инфаркт, които всяка жена трябва да знае! Скритите симптоми за сърдечна атака при жените!

🔴 Днес е Чуминден

🔴 ЕКСПЛОЗИЯТА ВЪВ ФРЕНСКА АЕЦ /ПЪРВО ВИДЕО/





Източник: Фрамар





Коментари

горе