Житният режим на Петър Дънов продължава 10 дни



Житният режим, описан от Петър Дънов, е свързан с отделяне от организма на натрупаните в края на зимата непотребни вещества. Той всъщност е форма на омекотен пост.

Най-популярната му версия, според д-р Георги Гайдурски, се състои в следното: дневната порция е 100 грама измито от вечерта и полято с вряла вода бяло грухано жито. То се поставя в термос до сутринта, когато първо се изпива водата, а след това житото се разпределя и изяжда на три порции. Допълнително могат да се консумират до 3 ябълки и 9 ореха на ден. Между храненията се приема свободно най-често преварена вода с лимон (до 1 дневно). Предлага се и мед – до няколко чаени лъжички, като рецептата предвижда да не се добавя във вода, а да се слага на небцето, след което се отпива вода с лимон, задържа се до разтваряне на меда и се гълта.

Житният режим започва 3-4 дни след пълнолуние. Тази година то се падаше на 11 февруари, затова началото на поста трябваше да започне на 15-и (сряда). Режимът трябва да се спазва 10 дни.

Той съвпада с Месни заговезни, които тази година се падат на 19 февруари. Ако не спазвате житния режим на Петър Дънов, постите също могат да премахнат от организма непотребните вещества.

Месни заговезни е последният ден според християнските традиции, в който може да се консумира месо преди великденските пости. Седмицата след Месни заговезни се нарича Сирница. През този 7-дневен период могат да се ядат всякакви млечни продукти и яйца. Така организмът се настройва за началото на постите.

На 26 февруари се празнува Сирни заговезни. Това е последният ден, в който могат да се ядат млечни храни преди великденския пост. Затова на трапезата трябва да присъстват варени яйца, баница със сирене, варено жито и халва с ядки. Извършва се и обичаят хамкане. На дълъг конец се връзва яйце или халва. Децата се нареждат в кръг и трябва да опитат да го хванaт с уста, без да използват ръцете си. Който успее, ще се радва на здраве през годината. Празникът се свързва с искане на прошка от по-възрастните роднини и близки.

Великденският пост започват на 27 февруари. Той е най-строг и продължителен, като трае 40 дни. През първата седмица (от понеделник до събота) се приема само растителна храна без олио и вино. Това е т. нар. строг пост. През втората седмица строг пост се спазва сряда и петък, а събота и неделя са позволени олиото и виното. Тозо план се спазва през 4-ата, 5-ата и 6-ата седмица. През третата отново се консумира само растителна храна без олио и вино.

На Благовещение и Връбница се разрешава приемът на риба. По време на Страстната седмица отново се спазва строг пост. 


Четете още:

🔴 15 години преди оскара Койлазов разработи софтуера на "Аватар" и Game of Thrones

🔴 Художник нарисува 3-метров Левски върху скала

🔴 УЛТРАЗВУК СТОПИ ТУМОРИ НА 10 БОЛНИ





Източник: 24 часа





Коментари

горе