ГЕЦ само веднъж използвал каскадьор



Георги Георгиев-Гец е икона на българското кино. Описват го като добър до наивност човек. Малко небрежен към себе си, с чувство за самоирония, но в работата си бил повече от сериозен.

Никога в живота си не се съгласявал да го замести каскадьор. Дори когато филмовите сцени криели риск за живота му. По време на снимките на "А бяхме млади" на Бинка Желязкова, в един епизод, когато бяга от полицията по колодрум, си охлузва гърдите и корема в бетона. Независимо от раните обаче, настоял да повторят заснемането на епизода.

Тогава, вероятно заради болката, прави грешка която едва не му коства живота: неволно се хваща за мантинелата върху някакво замаскирано "попадение", и пиротехникът без да иска взривява заряда под ръката му. Отървава се с разкъсана вена на китката. От ръката му шурва кръв, но той не се отказва - иска втори дубъл.

По време на снимките на филма "Зарево над Драва" на Зако Хеския пък, снаряд избухва буквално в краката му.

В "Зарево над Драва" (1974)

В друг филм на същия режисьор - "Осмият" позволява да го замести парашутист за един от епизодите, но иначе скача от висока къща, влиза в ръкопашни схватки и гази през дълбока река. Замалко не се удавил.

Най-интересното е, че по някакво съвпадение, първата прожекция на филма е в лятно кино, над което се изсипва силен дъжд. Актьорът се пошегувал, че реката не успяла, но "премиерата" със сигурност иска да го "удави". Вероятно е имал предвид критиката, но тя високо оценява ролята му в този филм.

Еми МАРИЯНСКА


Четете още:

🔴 Зимна дрон фотография през обектива на фотографа Явор Мичев

🔴 Тайнствената сила на забранения 25-и кадър

🔴 Десислава Радева: Не съм нито първа дама, нито фърст лейди





Източник: Дир.БГ





Коментари

горе