С народна носия на бала



Деветнадесетгодишната Силвия Читакова от Природоматематическата гимназия „Никола Обрешков” в Казанлък беше една от най-впечатляващите български абитуриентки през тази година. Не защото крещя от прозореца на джип, броейки до 12, не защото избра тоалет, струващ няколко десетки хиляди лева.
Тя премина по казанлъшките улици, облечена в дълга бяла рокля от лен, избродирана с български национални мотиви.

Носията е ушита от съседката на момичето Лиляна Вълчева. Парчетата първо били разкроени, а след избродирането им – събрани в рокля. Силвия сама е проектирала и нарисувала шевиците. За прическата си Силвия също не дала луди пари за фризьор – дългата й коса била естествено събрана с фиби и вплетени в нея цветя. Автентичният колан с пафти върху роклята също беше избродиран. Абитуриентката обяви пред репортери, че има идея един ден да се омъжи с абсолютно същата рокля. Дотогава, обаче, има време.

Първо иска да завърши архитектура или дизайн, тъй като това е другата й голяма любов, след почитта към всичко родно, натурално и истинско. Мечтае да стане дизайнер, който ще работи изцяло с природни материали.
Фолклорна носия за бала си избра и Николая Христова Димитрова от Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив. Десетки пловдивчани се спираха да погледат оригиналния абитуриентски тоалет, одобрително приветствайки избора на девойката да се обърне към здравите български традиции в така важния за нея ден.

Горд до чедото си в тържествената вечер позираше известният й баща Христо Димитров - създател и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл "Българе", организатор на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна и председател на сдружение "Пазители на българщината".
"За мен не е имало капка колебание да облека такъв тоалет на абитуриентския си бал.

Възпитана съм в този дух и ми се иска да дам пример как нещата могат да се съчетаят така, че красивото в традициите ни да стане част от съвременния празник!" - сподели щастливата зрелостничка, която тази седмица има още един повод за веселие - в събота навършва 19 години.
Уникалният дизайнерски тоалет на абитуриентката е измислен и ушит като изненада за празника й само за 48 часа. Стилната рокля с интерпретация на фолклорни мотиви от Шопско е съвместна работа на третокурсника от Националната художествена академия в специалност "Мода" Цветомир Петков и майсторката на български народни носии от град Трявна Райна Ганчева.

На българските традиции е заложила и Ана-Мария Гелова от Велико Търново. Момичето завършва Езиковата гимназия в старата столица с френски и английски език, занимава се с народни танци от 15 години, съобщава „Дарик“.
Идеята и изработката на тоалета са дело на нейната майка Мариана, която усилено твори в работилница „Седянка” и е прочута с майсторското си плетене.

„Роклята е изработена от коприна. Изплетена е на една и две куки. Включихме допълнителни занаяти, които научихме в работилницата, като тъкане. Така се появи коланът, който има и пафти. Вкарахме елемент от него и в бижуто. То е дизайнерско, направено от моя приятелка”, обясни гордата майка.
Самата Ана-Мария споделя, че в началото нейните съученици не взели сериозно идеята й да не се подчини на последните модни тенденции. Днес обаче тя приема поздравленията на българи от близо и далеч, а снимките на абитуриентката набират голяма популярност в социалните мрежи.

„Бях горда да нося нещо такова, което ме кара да се чувствам истинска българка”, категорична е красивата зрелостничка. Цели 10 месеца отнема подготовката за бала на Ана-Мария. През това време нейната майка лично работи върху различни тоалети. На червения килим абитуриентката ще стъпи пременена в стилен тоалет от плетена дантела.
Екипът на „Десант” желае успех в живота на прекрасните българки!

Тенденцията за връщане към старите български традиции и успешното използване на фолклорни мотиви в съвременното облекло не е от днес. Миналата година едно момиче от Благоевград се открои сред всички останали зрелостници и заслужено си спечели званието „Абитуриентка на годината 2014”.  
Десислава Чушева е възпитаничка на ПМГ „Акад. Сергей Корольов” в Благоевград. Тя бе сред първите „бели лястовици“ като доказа, че човек може да изглежда добре, без да носи разголена рокля и да е с тонове грим.

„Не само че е красива, тя е и интелигентна, възпитана и умна, изключително талантлива – занимава се с народни танци, модерен балет, астрономия, фотография, рисуване. Поздравяваме я за решението й да остане да учи в България. Деси, пожелаваме ти да станеш най-добрият архитект и да прославяш България и по света!“ - продължават да пишат в интернет форуми за нея.


Четете още:

🔴 Българката, дипломирала се с носия в Шотландия: Всички ми се радваха

🔴 Враца раздава 4 000 знамена за 3 март

🔴 Безплатен вход в Плевенската панорама на Трети март





Източник: Десант





Коментари

горе