Бъдещ зъболекар и джудист спасиха англичанин посред нощ



Браян Болтън бил пред инфаркт, Николай Цолов и Станислав Димитров го
пренесли със сгъваем стол от дома му до колата си и после до болницата

Бъдещият зъболекар от Варна Николай Цолов и приятелят му спасиха мъж с инфаркт на връщане от дискотека.

Студентът по дентална медицина 4-и курс във Варненския медицински университет е роден през 1994 г. в морската столица в лекарско семейство. Баща му - Николай Цолов, е хирург, а сестра, му която е 7 г. по-голяма от него - стоматолог. Майката на Николай пък е била рентгенов лаборант преди време, но сега е само домакиня. В свободното си време той се занимава със спортове като плуване и катерене.

Николай Цолов заедно с Маринка и Браян Болтън СНИМКА: Цанко Цанев

“Мисля, че съм добил опит при оказването на първа долекарска помощ в курса на БЧК, когато взимах шофьорска книжка. Опит имам и от едно сдружение на скаути. Разбира се, получих много добър практически опит и много знания като студент”, разказва Николай.

Продуцентът Магърдич Халваджиян награждава Николай Цолов с медал и грамота “Достойните българи”. СНИМКА: Йордан Симeонов

Той си спомня всеки детайл от нощта, в която помогна на мъж с инфаркт да оживее. “Беше около 4 ч сутринта. Прибирахме се с колата от дискотека с моя приятел Станислав Димитров, който е джудист. В малка уличка в центъра на Варна една жена ни махаше отчаяно. Спрях колата и я попитах дали всичко е наред. Тя каза, че

мъжът ѝ е

припаднал и чакала

линейка от 20 минути

Веднага ѝ предложих да й помогнем. Със Станислав влязохме в апартамент на партера. Човекът лежеше на земята, попитах го дали пие някакви лекарства, за да разбера дали е в съзнание. Проверих, че има пулс, и

забелязах, че

се държи за

гръдния кош

Казах на Станислав да ми помогне, защото трябваше да го закараме в спешното. Взех един сгъваем стол и го пренесохме с него. Качихме го в колата и тръгнахме към болницата. Нямаше никакъв трафик рано сутринта и стигнахме бързо. В спешното разбрахме, че човекът е получил инфаркт, и за щастие, оцеля”, разказва Николай Цолов.

По-късно стана ясно, че спасеният е англичанин. Браян Болтън се събудил с болка в гърдите. Съпругата му веднага извикала линейка и докато чакали, състоянието на мъжа се влошило. Точно в този момент Николай и Станислав минали с колата покрай жилищната кооперация и помогнали на семейство Болтън. В Кардиологичната болница ги чакал екип.

“Благодарение на тези момчета съпругът ми е жив. Много сме благодарни на докторите, които действаха светкавично”, каза Маринка Болтън. “Тези момчета за мен са герои. Те ме спасиха. Благодаря” допълва Браян.

Той и Маринка са заедно от 11 г. Първоначално живеели във Великобритания, но

преди 6 г. решили

да се преместят

във Варна, защото Браян се влюбил в България. Мъжът е рибар и смята, че Варна е отлично място за риболов.

Помощта от непознати в тежък момент дава началото на едно ново приятелство.

Семейство Болтън с нетърпение очаква следващата си среща с Николай и Станислав.


Четете още:

🔴 Брутален натиск на Турция върху България в подкрепа на ДОСТ

🔴 ФСБ - единствените българи с "Грами"

🔴 Пролетни празници в Българското училище в Осло





Източник: 24 часа





Коментари

горе