Лакатник – адреналин, природа, красота. Вижте тези уникални кадри (ВИДЕО)



Едва ли сте чували за Лакатник, но ако не сте, то е време да чуете. Лакатник се намира в Западна България, община Своге. По известно е като Гара Лакатник. Казва се Лакатник, защото река Искър завива и прави образ на лакът. Лакатник е известен със своите скали – Лакатнишките скали. Това е съчетание от адреналин и красота.

Изкачвайки се по скалите, ще усетите всяка една Ваша фибра да тръпне в очакване. Всяко едно изкачване води до пещера. Една от най –известните пещери е Темната дупка. Тя е една от най – дългите пещери в България. Пещерата е една от първите, които подлежи на изследване. Разделена е на 2 галерии, които се свързват помежду си. Пещерата е изградена от множество водопади, сифони, прагове, езера и подземни реки.

%d0%bb%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bf%d0%b5%d0%b9%d0%b7%d0%b0%d0%b6-%d1%81-%d0%bf%d0%b5%d0%bf%d0%b5%d1%80%d1%83%d0%b4%d0%b8

Лакатник. Пейзаж с пеперуди    снимка: Марина Шопкина

Поради лабиритния си характер не е пригодена за свободно посещаване от туристи. В нея може да се влезе с подходящо оборудване и опитен водач. До пещерата може да стигнете през добре оформена пътека с парапети и различни места за почивка, един от които е езерото Жатолюб. Освен това, чрез тази пътека можете да стигнете до Алпийската поляна, любимото място на много катерачи. На поляната може да намерите множество места за отдих, както и изграден заслон. По същата пътека можете да стигнете и до пещера Зиданга.

Screenshot - 1.06.2016 - 0,05,08

Ако обичате хубавите гледки, Вашия път е към Кръста на Лакатник, посветен на загиналите алпинисти. Мястото е със средна трудност на проходимост. Вижда се от гарата, а също така до там има и маркировка. Когато стигнете и погледнете ще видите Лакатник и Искър как минава. Гледката е страхотна и спираща дъха.

Screenshot - 1.06.2016 - 0,06,07
И сега малка загадка. Според легенда се говори, че в Лакатник има римска банка, която е скрита зад скалите на Лакатник. Много иманияри и различни търсачи се опитват да намерят входа към нея. Местите са доста добре запознати с тази легенда. Но трябва да проявите доста хитрост и убедителност за да Ви помогнат да откриете някой от входовете.

Въпреки многото посещения Лакатник е запазил своята девствена природа.


Четете още:

🔴 Депаразитация и Детоксация с български билки

🔴 Разхубавената кака, която всички чакаха да си премести джипа, изуми с надменност и арогантност

🔴 Уникални и малко познати забележителности в България





Източник: opoznaybulgaria





Коментари

горе