Георги Данаилов завинаги се върна в Ковачевица с музика на Моцарт



С музика на Моцарт днес следобед урната с праха на писателя Георги Данаилов беше положена в гроба му в Ковачевица. Част от безсмъртна симфония  на гениалния композитор прозвуча от телефона на снаха му Веселина, която се беше погрижила за това и го остави до урната с праха на писателя. Поетът Борис Христов, който над 30 години живее със семейството си постоянно в близкото село Лещен изпрати приятеля си с цитат от гръцки философ, думи, които разплакаха близки и приятели, дошли да съпроводят Данаилов до последния му дом.

Освен сина Никола, снахата Веселина и други роднини всред опечалените се забелязаха шефката на Нова телевизия Силва Зурлева, журналистът и издател Валери Запрянов, още няколко писатели и приятели на Жожо, както и малцината останали живи дядовци и баби, кореняци на родопския бисер Ковачевица. С които Георги Данаилов постоянно съжителстваше близо 45 години.

В ранния следобед в Ковачевица пристигнаха журналистът Тома Томов и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, които изказаха съболезнования на опечалените син и снаха на писателя.

Урната с праха на писателя беше положена на няколко метра зад олтара на параклиса “Свети Дух”, който е с над 2-вековна история. Храма сега се реставрира с дарения на ковачовалии с възможности и с енергичната инициатива на кметския наместник Кирил Жуглев.

Приживе желанието на Георги Данаилов беше да бъде погребан при неговия хазаин дядо Киро Цингов, от който той купи къщата през далечната 1977 година. Георги Данаилов се грижеше като син за дядото в последните 20-на години от живота му. В резултат на тяхното съжителство се роди книгата “Къща отвъд света”, която е преиздавана 5 пъти.    


Четете още:

🔴 Момче се върна от Брюксел, стана кмет на село

🔴 Българин, живеещ в Англия: "Не, няма да се върна!"

🔴 След робски труд, обиди и унижения в Англия, млада българка предпочете да се върне в родината





Източник: Монитор





Коментари

горе