НА РАЗХОДКА В СЕЛО БОЖЕНЦИ



В първите топли дни, след големите студове тази година, решихме да направим една разходка в района на Габрово. Посетихме село Боженци, град Трявна, Етъра. Сгушено в полите на централна Стара планина е разположено село Боженци. Селото е архитектурно исторически резерват с богата история и определено заслужава да бъде видяно. Боженци представлява съвкупност от запазена възожденска архитектура, богато минало и български традиции.

Къде се намира село Боженци и как да стигнем до него?

Архитектурно историческия резерват Боженци се намира на около 15 километра от град Габрово, 40 километра от Велико Търново и на 200 километра от столицата.

Входът в село Боженци

Входът в село Боженци

В случай, че пътувате от Габрово следва да хванете пътя Габрово – Велико Търново. След известно време следва завой в дясно за Боженци. Пътят минава под главния и след около половин километър се стига до село Донино. След това се стига до кръстовище, на което трябва да поемете за Кметовци и Боженци. Кара се около 2-3 километра и отново има кръстовище, на кото трябва да се поеме по десния път ( за село Съботковци). Пътят е с много завои и е тесен, което предполага, че трябва да бъдете по-внимателни.

В случай, че пътувате от Велико Търново по пътя Велико Търново – Габрово. Първо ще преминете през Дряново, след което има табела за село Боженци.

Ние пътувахме от Трявна към Боженци – около 20 километра. Пътят е много обиколен, но не се стряскайте – това е. Преминава се през една голяма гара „Царева ливада“, след което следва остър ляв завои и все напред по пътя. Стига се до едно място, където има табела, указваща, че Дряновския манстир е на дясно. Там има и друга, много подвеждаща, табела, според която Боженци е в посока, обратна на тази, в която се движите вие. Не се подлъгвайте – на прав път сте. Табелката за и пътя за Дряновския манастир трябва да са ви от дясно. Пътят е много живописен и приятен, но не мож да се кара бързо.

Село Боженци

Село Боженци

Малко история

Легендите разказват, че селото е основано от девойка, наречена Божана. В далечната 1393 година, когато Велико Търново бива окупиран от турците, Божана намира убежище именно в полите на Балкана, в близост до рекичка. С течение на времето, новодошлите били наричани Боженците. Именно от тогава произлиза и името на селото.

„Свобода или смърт“

Жителите на селото били изключително находчиви и дейни. Те се препитавали със занаятчиство – абаджийство, кожарство, ковачество. Търговците на добитък продавали своята стока в цялата Османска империя, а по-късно и извън нейните предели.

През 1835 година в селото е построена и църквата „Пророк Илия“, като жителите имали разрешение да построят камбанария към църквата. Около 40 години по-късно в селото било построено и двуетажно училище.

През 1964 година село Боженци е официално обявено за архитектурно-исторически резерват.

Уличка в Боженци

Уличка в Боженци

Какво да видим в селото?

Едно от местата, които е интересно да се видят е църквата „Св.Пророк Илия“. От друга страна, ако не ви допада тази идея можете да разгледате двете музейни къщи – къща-музей „Баба Райна“ и къща-музей „Дончо Попа“. Както и килийното училище и работилницата за пречистване на восък. Дори разходката из това китно малко селце, което е запазило изцяло своя възрожденски дух, е изключително приятна и сякаш тя връща в една далечно, застинало минало.

Къщите в село Боженци

Къщите в село Боженци

Атмосферата в село Боженци

Спокойствието, тишината, калдъръмените улички и красивите възрожденски къщи пренасят посетителите в едно друго време. Несъмнено, разхождайки се около 100-те красиви къщи, ще го почувствате – времето е спряло в 19 век. Покривите на къщите са от големи плочи сечен камък, прозорците са дървени – типични възрожденска архитектура, която е останала непокътната и запазена до днес.

Атмосферата в Боженци

Атмосферата в Боженци

По уличките има различни дюкяни, от които  можете да си купите домашни сладка, типичния габровкси шоколад – пестил, както и всякакви сувенири. Също така можете да се насладите на специалитетите на множеството механи, които има в селото.

Магазинче в Боженци

Магазинче в Боженци

Механа в село Боженци

Механа в село Боженци

Забележителности около село Боженци

Селото може да бъде разгледано за около 1-2 часа, а след това можете да се отправите към:

Всички тези места са изключителни по свой собствен начин и са част от нашето културно и историческо наследство.

Работно време на архитектурно-исторически резерват Боженци

Юни – Септември: 08.30-19.00 ч.

Октомври – Май: 08.30-17.00 ч.

Входни такси: За един музеен обект: Възрастни – 2 лв.; Пенсионери и учащи – 1 лв.

За всички музейни обекти: Възрастни – 4 лв.; Пенсионери и учащи – 2 лв.

Беседи: Български език – 5 лв. (за един обект); Обиколна беседа на български език – 7 лв.

Английски език – 10 лв. (за един обект); Обиколна беседа на английски език – 12 лв.

Виктория Крумова


Четете още:

🔴 Уличен музикант богослов свири безплатно в домове за сираци

🔴 Щъркелите са добре дошли, 242 нови платформи ги очакват

🔴 Внимание! Важно за всеки българин във Великобритания! Всичко се промени! Работата стана трудна





Източник: sunrisinglife





Коментари

горе