Пловдивската легенда Цветана Манева получи "Икар"



Пловдивската легенда Цветана Манева получи „Икар“

Веселка Кунчева бе отличена за режисурата на „Дама Пика“ в Пловдивския куклен театър

Фотография: Жената днес 

Легендарната пловдивска актриса проф. Цветана Манева получи наградата „Икар“ за цялостна преподавателска дейност, съобщи "24 часа". Тя не се яви лично на сцената, но се включи чрез запис от видеостена.

Родена в семейството на изтъкнатия пловдивски актьор Георги Манев, тя дебютира на сцената на Драматичния театър под тепетата в ролята на Еболи в пиесата „Дон Карлос“ от Фридрих Шилер през 1967 г. За половин век сценична кариера тя е подарила на българската хиляди незабравими превъплъщения.

Играла е в над 50 български филми, сред които „Иван Кондарев“, „Трудна любов“, „Сватбите на Йоан Асен“, „Пътят към София“, „Дами канят“, „Милост за живите“, „Войната на таралежите“, „Мера според мера“, „Опасен чар“, „Търси се съпруг за мама“, „Брачни шеги“, „ Автостоп“, „Басейнът“ и други.

Най-престижните театрални отличия „Икар“ бяха връчени тази вечер под купола на цирк „Балкански“ в София навръх Международния ден на театъра. Звездната вечер бе белязана и от друго пловдивско присъствие  - за индивидуални постижения в кукленото изкуство статуетката бе присъдена на Веселка Кунчева. Директорът на кукления театър в Пловдив Виктор Бойчев прие наградата от нейно име.

Призове за водеща мъжка роля взеха Филип Аврамов за Чики и Валери Йорданов за Нино в пиесата "Ничия земя".

За най-добра водеща женска роля бе призната Албена Чобанова за превъплъщението си в Малама във "Вампир" от Антон Страшимиров на Драматичен театър "Никола Й. Вапцаров" - Благоевград. Наградата за поддържаща мъжка роля отиде при Ивайло Христов за ролята на Лебедев в „Иванов“ от Чехов в Младежки театър "Николай Бинев“.

Отличието за поддържаща женска роля бе връчено на Гергана Плетньова за Дорина в "Тартюф" от театър "Българска армия". Александра Петрова получи наградата за деют за режисурата на "Хамелин" в Сатиричен театър „Алеко Константинов“.  С приза за режисура бе удостоен Николай Поляков за „Анна Каренина“ от Лев Толстой в Театър "София". „Икар“ за сценография взе Свила Величкова за "Малката морска сирена" от Катрин Ан.  


Четете още:

🔴 Изберете ябълка и разберете вкуса на живота си

🔴 Евгения Станева: Аплодират ме в Милано, но тъгувам за Пловдив

🔴 НАП продава нова къща с двор за 62 000 лв СНИМКИ





Източник: plovdivtime





Коментари

горе