Никола Филчев: Христо Иванов да копае с мотика осми номер  



Проф. Никола Филчев е юрист; съдия във Върховния съд на Република България, бивш заместник-министър на правосъдието, главен прокурор на България в периода 1999-2006 г., а от 2006 до 2008 г. – посланик в Казахстан. Роден е на 25 юли 1948 г. във Варна.
 


-    Професор Филчев, вие сте главен прокурор от годините на т.нар. демократичен преход в България. Как си обяснявате сега засилената активност на прокуратурата в НЕК, в АПИ и исканията на главния прокурор за снемане имунитета на депутатите Бъчварова, Добрев и Марешки? Ще произтече ли нещо позитивно от това,  или всичко е само шум в системата?
 
-  Оценявам положително активността на прокуратурата от последните дни. Работата на прокуратурата е да обвинява и да разследва в защита на обществения интерес. Прокуратурата е кучето, което пази стадото от крадци. Затова крадците не обичат прокуратурата. Винаги има недоволни от прокуратурата – защо днес, а не вчера или утре? Защо изобщо го прави? Ако прокуратурата беше предприела тези действия преди президентските избори или преди парламентарните избори, щяхме да питаме – а не обслужва ли тя някоя партия за изборите и т.н. Сега няма избори. Поне този въпрос не може да се зададе. Поначало трябва да се знае, че прокуратурата решава кога да повдигне обвинение въз основа на закона и събраните доказателства. А не обвиняемите и техните обслужващи медии.  
 
 -  Прав ли е Бойко Борисов, на когото предстои трети мандат като министър-председател, когато казва, че този стил на работа от последните дни е румънският модел?

- Премиерът Борисов вече десетилетие ръководи държавата. Аз нямам нито информацията, нито отговорността на премиера и поради това нямам моралното право да го съдя. Не мога да коментирам неговите коментари. В случая думите му трябва да се тълкуват във връзка с предишни негови изказвания по този въпрос и аз смятам, че той е абсолютно прав, като не приема „румънския модел” на борба с престъпността.  

- Какво е оригиналното в този модел?
 
- Така нареченият румънски модел на борба с престъпността се изразява в безразборна и поголовна сеч на глави и аз съм категорично против това. Румънците застреляха президента си Чаушеску като куче. Това ли са евроатлантическите ценности, на които ни учат. Държава се управлява с мъдрост и компромиси. Крайните действия, ексцесите трябва да се избягват. Ние имаме отрицателни примери от близкото минало, включително и в работата на МВР и прокуратурата тогава. Борбата за законност трябва да се води със законни средства, а не с „революционно” опиянение от властта, която народът ти е дал временно. Да не забравяме уроците на историята. Робеспиер, наричан Неподкупния, е вожд на Великата френска буржоазна революция в края на XVIII век. Той се бори за демокрация и за правата на гражданите. Но заставайки начело на якобинците, той установява терор и всеки ден Конвентът (Националното събрание) на Франция постановява да бъде отрязана главата на някого от политическите му противници на гилотината. Накрая Конвентът изпраща и самия Робеспиер на гилотината. 
 
- Но защо Румъния напредна, а ние изостанахме? 

- Вие сте прав. Действително преди години България беше по-напред от Румъния в борбата срещу престъпността и за върховенство на закона. Спомням си, че през 2000 година по молба на Иван Костов пътувах до Германия за спешна среща с германския министър на вътрешните работи и мой стар приятел Ото Шили. Той председателстваше Комисията по правосъдие и вътрешни работи, която на следващия ден трябваше да реши въпроса за визите за българи и румънци в Европейския съюз. Проблемът тогава беше, че България е по-напреднала и Германия настоявашеда се отменят визите само за българи, докато Румъния беше по-назад, но Франция държеше да се движим заедно. Германският министър ме увери, че на следващия ден визите за българи ще паднат. Костов веднага излетя за Германия, за да благодари на техния президент. И наистина – на следващия ден визите за българи в Европейския съюз бях отменени. 

-  Защо сега обаче ние продължаваме да изоставаме? 

- Управляващите политици през този период да си кажат. Дали защото не успяхме да организираме дейността на правозащитните органи, или защото управляващите партии нямаха политическа воля за борба с организираната престъпност и корупцията. Предлагам ви да попитате управляващите политици от 2000 година до сега. Знаят се поименно кои са те.  
 
 
  -  Възможно ли е изобщо да се изкорени корупцията?
 
  - Не. Стремежът към собственост, инстинктът да имаш повече е дълбоко залегнал в човешката същност. В Древна Спарта са направили опит да изкоренят корупцията, като са забранили наследяването. И тогава няма смисъл да трупаш богатство, защото то няма да остане за децата ти, а ще отиде у държавата. Днес ние живеем в условията на капитализъм, при който собствеността е основна ценност. И опитът на Древна Спарта е неприложим. Може би трябва да вземем пример от Германия, където има не само строги правила, но и действен контрол върху придобиването и движението на парите. И строга неотвратима отговорност за нарушаването на тези правила.
 
 
-  Как разчитате срещата на главния прокурор Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в кабинета на бизнес политика Георги Гергов в ЦУМ?

-  Този измислен скандал е буря в чаша вода. Така е преценил главният прокурор, така е постъпил. Важни са неговите служебни действия. Друг е въпросът какви са били мотивите на останалите участници в срещата и дали те не се опитват да извлекат полза от тази среща, като същевременно злепоставят главния прокурор. Казах вече, важни са действията по служба на главния прокурор – дали се разследват престъпленията, дали се повдигат обвинения, дали се внасят своевременно обвинителни актове в съда. А по-нататък решава независимият съд. Прокуратурата обвинява, но не осъжда виновните. И трябва да се признае, че някои съдии се поддават на политически натиск, като изпълняват партийни поръчения. Други съдии вземат подкупи, за да решават делата в интерес на клиенти и против закона. Има доста примери за това както в далечното, така и в по-близкото минало. 

- Но Христо Иванов и неговите съратници поискаха оставката на главния прокурор Цацаров? 
 
 -  Тези лица трябва да се успокоят и да престанат да сеят клюки и интриги срещу заплащане. Самият Христо Иванов като наследник на съветски разузнавач – офицер от Съветската армия, да се засрами, да престане да позори фамилията си и най-сетне да се заеме с градивен труд в полза на обществото. Ако въпросните „другари” не искат да работят, тогава трябва да им се връчи по една голяма мотика осми номер и да се изпратят на трудова терапия в селското стопанство да копаят. 
     
 
- Срещата в ЦУМ в кабинета на Георги Гергов не е ли пример за паралелната държава, за която говори лидерът на социалистите Корнелия Нинова? 
 
  - Познавам посочените от вас социалисти повече по документи. Поради това не бих могъл да коментирам техните представи за официална и „паралелна държава”, за социализма на трудещите се и за личното богатство, за двойния морал и т.н. Моят живот е преминал в служба на официалната държава и на закона. Има голяма разлика да служиш на държавата и да служиш на собственото си забогатяване.
 
 
- При тази ситуация какъв е хоризонтът, който виждате за новото правителство? Ще бъде ли реализиран пълен четиригодишен мандат?
 
-  Конституционният срок е четири години. Дали управляващите ще управляват четири години, или ще си отидат по-рано, зависи от народа. Ако народът е удовлетворен и иска това управление, естествено е то да остане.
 
 
- И все пак, как да се измъкнем от блатото, в което се намираме?
 
- Българите живеят лошо не от вчера. Ние сме най-бедните, най-болните и вече най-необразованите хора в Европа. В резултат на разбойническата приватизация по времето на Костов, в резултат на хайдушкото разграбване на държавната собственост под ръководството на Командира българите са в това тежко положение. Държавата няма пари за здравеопазване, за образование, за заплати и пенсии. Да не говорим за инвестиции в икономиката. При приватизацията държавно имущество за трийсет милиарда долара беше разграбено от малка група хора и държавата получи обратно едва три милиарда долара. Българското общество се раздели на бедни и богати. Настъпи дълбока класова диференциация. Държавната собственост беше ограбена от стотина фамилии, а за народа останаха голите „евроатлантически ценности”. Е, сега свободно се провеждат гей паради, а фолк певици от сутрин до вечер вият кръшна снага по телевизията и възпитават децата. Какво повече? 
 
 - Какво разбирате под олигархия?
 
 - При приватизацията се приватизира се не само държавното имущество, но също и държавната власт. Така в България възникна олигархията като съчетание от: а) богатство, придобито чрез престъпления, б) влияние върху държавата и политическите решения и в) медии, които манипулират обществото. Държавата отслабна, а олигархията стана силна. Днес олигархията упражнява голяма част от принудата в българското общество вместо държавата. Престъпността бурно се разви, а корупцията стана норма на нашия живот. Силно нарасна и агресията. Бедните хора не обичат богатите престъпници. Бедният човек е зъл. И тогава обществото ни отново ще се обърне към социалната революция като изход от създадената несправедливост. С други думи, пак ще се върне към Маркса, Енгелса и Ленина. Битието определя съзнанието. Материалните условия на живот обуславят мисленето. Равната и колективна собственост определят добрия морал на хората.
 
 - Не се ли страхувате, че ще ви обвинят в комунизъм заради това, което казвате?

- В Германия и Западна Европа Маркс е вече реабилитиран. Скоро той беше обявен за най-големия философ на ХХ век. Комунизмът не е репресии, погазване на човешките права и концлагерите по времето на Сталин. Няма нормален човек, който да харесва това. Но левите идеи за свобода, равенство и братство произхождат от християнството. Те са ръководни идеи на Великата френска буржоазна революция и на Великата октомврийска социалистическа революция. Тези идеи винаги ще доминират и ще водят обществото по пътя му към прогрес. Както заявява великият Ботев: „Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.”   


Четете още:

🔴 Най-полезната козметика е тази от собствената Ви градина

🔴 И на 70 момчето не си отива

🔴 Рупите: Място на древна енергия и легенди





Източник: Ретро





Коментари

горе