РЕЧТА на кмета на Панагюрище по случай 141 години от Априлското въстание отново възхити българите! Чуйте я и вие! (ВИДЕО)



Речта на кмета Никола Белишки по случай 141 години от Априлското въстание отново изуми, възхити и въздигна духа на българина, който почита днес паметта на загиналите през Априлската епопея. Речта на кмета на славното Панагюрище може да бъде един незаменим пример за всеки български политик и държавник.

„…Тук в Панагюрище, тази свещена дума, тази Свобода оживява върху знамето на Райна Княгиня…тук в Панагюрище не се жертва, тук в Панагюрище се пее…В свещеното Евангелие е писано: В началото бе словото. В началото на нашето – Българското Възкресение бяха две думи: Свобода или Смърт…Този жилав инстинкт накара ръката на панагюреца да отсече черешата за да направи топ, накара ръката на поп Груйо да благослови въстанието, накара ръката на Райна да вземе иглата и хиляди мъжки ръце погалиха за последно главите на децата си, преди да посегнат към камата и револвера – този кръст на българското разпятие и българското Възкресение…

Днес 141 години по-късно тук в Панагюрище за Свободата не се шепне, тук за за Свободата отново се пее…“


Четете още:

🔴 Интервю с големия Васил Михайлов: от "Капитан Петко войвода" до "Дон Жуан" и още... (ВИДЕО)

🔴 Дамян Дамянов - "Приказка"

🔴 Опа-а-а …сори – история от Лондонски автобус





Източник: opoznaybulgaria





Коментари

горе