Надарският надпис все пак съществува – първи снимки след 50 години



През 1968 г. отец Димитър Василев от с. Кремене заснема древен надпис в околностите на с. Надарци, Смолянско. Показва му го местен овчар, а снимките са съхранени в Държавен архив-Смолян.

За надписа знаем от близо 10 години, но първият опит за откриването му беше неуспешен.

За щастие вторият път сполучихме и днес, петдесет години след откриването му, представям първите съвременни снимки на актуалното му състояние.

Все още е рано да се правят заключения, но на първо време трябва да отбележим няколко важни неща:

1. Надарският надпис съществува и към 14 май 2017 г. е в сравнително добро състояние, което позволява да бъде изследван.
2. Той не е "игра на природата" - произходът му без всякакво съмнение е изкуствен.
3. Правен е с много тънко длето, повечето от знаците са тесни и дълбоки.
4. Знаците имат своите аналози в писмената система на праисторическата култура Винча от територията на Западна България и бивша Югославия (6 – 5 хил. пр Хр.), както и в надписи като този от Белинташ и Ситово.
5. Макар да е рано да говорим за датиране, много е вероятно надписът да е изсечен с бронзово или желязно длето в по-ново време (бронзът по нашите земи се използва от около 3000 г. пр. Хр.!), като са използвани по-стари писмени знаци, съхранени през хилядолетията в това диво родопско кътче.

Така или иначе, надписът е факт и е още едно хилядолетно свидетелство за древността на българската писменост (която освен Кирилицата включва още няколко писмени системи и стотици знаци) и за ролята на дедите ни при създаването и разпространението й.

Текстът е публикуван в prarodinata.blog.bg

Автор: Мартин Константинов


Четете още:

🔴 БЪЛГАРСКА, ИЛИ СЛАВЯНСКА ПИСМЕНОСТ, КОЕ Е ПРАВИЛНОТО?

🔴 Стефан Вълдобрев: Живеем на ръба, между реда и хаоса. Приятнострашно е

🔴 Обичам те Александра!





Източник: Десант





Коментари

горе