Веганът Скатов изкачил Еверест при -35 градуса



С големи премеждия се сблъскал веганът д-р Атанас Скатов при изкачването на Еверест (8848 м) от южната страна откъм Непал. Това разкри самият той при слизането си в базовия лагер на 5270 м. Алпинистът успя за 5 дни и 11 часа да стъпи първо на четвъртия по височина връх в света Лхотце (8516 м), а след това и на Еверест и то без да слиза по-надолу от 6500 м.
"Жив и здрав съм и на сигурно място вече. Не можах да звънна по-рано, защото телефонът ми замръзна на върха. Изкачвахме се при минус 35 градуса и много силен вятър. Радвам се, че успях да изкача и Лхотце, и Еверест и да стана единственият от участниците от всички експедиции - около 400 алпиниста и 400 шерпи, да го направя за 5 дни и 11 часа. Направил съм страхотни снимки и видеа. Снимал съм изгрева от Еверест. Много е красиво. Надявам се да мога да ги изпратя, ако техниката ми позволи", разказа от базовия лагер Скатов, където бе посрещнат с огромна торта.
Освен за битката със студа и силния вятър Наско разказа и за един трагичен инцидент, на който е станал свидетел.
"Имаше много силни емоции този път. Един непалец шерп умря вчера в ръцете ми на 8700 м височина. Опитвахме се около един час да го спасим, но не успяхме. Аз вече съм се качвал по Северния ръб, но от тази страна е много по-трудно. Цели групи се отказваха и се връщаха обратно. Условията тази година бяха много по- трудни от миналата. Доста се уморих. Моето желание е да си дойда по най-бързия начин в България", допълни още Скатов.
Тази година времето в Хималаите е доста по-неблагоприятно от това през 2016 година. Успеваемостта на изкачванията на връх Еверест до момента за 2017 година е 20%, а през 2016 тя е била 68% - повече от 3 пъти по-добра. Броят на смъртните случаи ( около 10) също вече е по-голям, като най-значителният случай е на най-известния швейцарски алпинист Ули Щек, който падна при инцидент в близост до връх Нупце на 30 април при аклиматизация за осъществяване на траверса Еверест-Лхотце.
С това си изкачване алпинистът веган Атанас Скатов стана първият българин, успял да изкачи два осемхилядника за рекордното време от малко под 6 дни, безпрецедентно за България, а и за света. Скатов осъществи мечтата си тази година с подкрепата на генералния спонсор - ски зона Банско.
Това е шести осемхилядник в колекцията на Скатов - Еверест север (2014), Манаслу (2015) и Аннапурна и Макалу (2016), Лхотце ( 2017) и Еверест юг ( 2017), които е осъществил за неимоверно краткия срок от 3 години. В рамките на тези три години той успя да изкачи Еверест два пъти по два различни маршрута , с което се превръща в единствения българин, постигнал това до този момент.
Вчера Скатов честити на всички българи 24 май и пусна уникално снимка от Еверест.
"Честит празник, България! За мен 24 май е двоен празник, защото на този ден преди 3 години изкачих за първи път Еверест от Тибет. Днес искам да ви поздравя с една моя снимка, която направих преди два дни от връх Еверест, в 5 часа сутринта, на която се виждат вляво връх Макалу, а вдясно - връх Лхотце. Честит празник от Катманду! Бъдете винаги горди българи!", написа с радост Скатов от базовия лагер.
Пламен ВЪЛКОВ


Четете още:

🔴 Замъкът в Равадиново с приз и от Китай

🔴 Космонавтът Георги Иванов излезе от кома

🔴 Скатов поздрави България от Хималаите





Източник: Стандарт





Коментари

горе