Писмеността дойде в Русия от македонската земя, Захариева контрира




"Научих, че руският президент Владимир Путин днес се е обърнал към македонския си колега Георги Иванов с думите: "Писмеността дойде при нас от македонската земя." Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а свети Климент Охридски е най-известният македонски светец".

Това пише във своя Facebook профил външният ни министър и вицепремиер Екатерина Захариева по повод днешните изказвания на държавните глави на Русия и Македония.
Припомняме, че по-рано македонският президент Георге Иванов бе на посещение в Москва. Той заедно с руския лидер Владимир Путин обсъдиха по-нататъшното развитие на двустранните отношения и обмениха мнения по актуални теми - преди всичко за ситуацията на Балканите.
"Днес в Русия е тържествен ден - Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонската земя. Искам да ви поздравя с тази награда". Това заяви Путин на македонския си колега Георге Иванов при срещата им в Кремъл. Информацията съобщи официалният сайт на държавния глава на Руската федерация.
Изявлението на руския президент е доста изненадващо. Досега той винаги е подчертавал, че България е дала на Русия азбуката. През 2015 година Владимир Путин заяви: "Ние имаме много общи неща с България. Близки сме по род, език, култура, ценности, традиции. Ние сме им дали свобода, те са ни дали азбука", припомня още телевизия Канал 3.
От своя страна Георге Иванов отбеляза, че за него е голяма чест да бъде в Кремъл в този ден. "Както казахте, символиката на тази визита е наистина голяма. Днес почитаме паметта на всеславянските просветители и свети братя Кирил и Методий, които са наши духовни учители", заявява Иванов.
По повод изказванията на Путин и Иванов, Захариева прави няколко уточнения:
"Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността", пише външният ни министър.
"На 29-ти април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: Българите пренесоха книжната грамотност в Русия.
Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи", отбелязва Захариева.
"Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута. Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди.
Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов:
Че и ний сме дали нещо на светът/ и на вси словене книга да четат", завършва Екатерина Захариева.
Македонският президент Георге Иванов беше в Москва, за да получи наградата на фондацията "Единство на православните народи" на името на покойния патриарх Алексий ІІ.


Четете още:

🔴 Изказването на г-н Путин има ефекта на атомна бомба, пусната върху България!

🔴 Убит е Георги Бенковски

🔴 Когато силиконът отиде там, при другата





Източник: Актуално





Коментари

горе