"С България сега и завинаги" – 15 години БУ "Джон Атанасов"



5-4

.

Българско училище „Джон Атанасов“ отбеляза 15-годишния си юбилей

с грандиозен концерт под наслов

„С БЪЛГАРИЯ – СЕГА И ЗАВИНАГИ“

.

1

Блажени онези, които положиха основите на родното и създадоха късче България тук, на американска земя, защото не искат да забравят кои са и откъде са тръгнали.

Блажени онези, които създадоха духовните храмове, за да се пази народността и да укрепва българския дух, които пренесоха тук магията на танца и космополитността на народните ни песни.

Блажени онези, които служат всеотдайно за утвърждаване на родолюбивото чувство, без което е невъзможно да се съхрани българският род и език, които създадоха и утвърдиха БУ „Джон Атанасов“ като духовна територия и символ на българщината, за да я има България сега и завинаги!

На 21 май се състоя тържественият концерт на БУ “Джон Атанасов“ в Чикаго, посветен на юбилея – 15 години лицензирани към Министерството на образованието в България училища в САЩ и Деня на българската просвета и култура – 24 май. Това бе грандиозен апотеоз на цялостната работа на колектива от възрожденци по дух и призвание учители, на труда, таланта и професионализма, натрупани като капитал през годините, който се множеше, обогатяваше, за да изплува в целия си блясък като всичко най-добро, най-красиво, най-въздействащо и незабравимо на сцената по време на тържеството.

2

Под звуците на „Върви, народе възродени“, цялото училище изпълни сцената. Малки и големи с ръка на сърцето си запяха химна на Р. България, под съпровода на цигулка в изпълнение на Ванеса Стоянова от 3-ти клас. Последва поздравление по случай юбилея на г-жа Боянка Иванова, директор на училището. Тя проследи историята и успехите, както на училището, така и на българското образователното дело в Чикаго през годините, с архивни кадри от средата на 90-те години до наши дни. Както училище „Джон Атанасов”, така и училище „Св. София” в Чикаго, могат с гордост да се нарекат пионери сред лицензираните към МОН училища в САЩ.

Г-н Иван Анчев, Генерален консул на Р. България, поздрави колектива на училището ни, по случай празника. Той прочете поздравления от вицепрезидента на Р. България, Илияна Йотова, от министъра на образованието – Красимир Вълчев, както и от председателя на Държавната агенция на българите в чужбина, Димитър Владимиров.

Самият концерт бе открит с думи на Майка България, изпълнени прочувствено от г-жа Анелия Лазарова.

3

„Чувате ли ме? Аз съм България. Една шепа земя в могъщата сянка на Балкана, между ленивия Дунав и майчината мекота на Родопа, закриляна от Пирин и Рила, люляна от ласкавото синьо море, което гърците в един опасен бурен час нарекоха Черно…. Чуйте ме! Аз съм България!…“ (Йонка Христова)

От най-малките ни ученици до най-големите, всички имаха свое индивидуално изпълнение, свой символ – цветовете на българското знаме – бяло, зелено, червено. Всяко изпълнение, било на песен или стихотворение, беше онагледено, озвучено с подходяща музика и подчинено на темата.

4

В сценария бяха използвани много силни текстове от произведения на Здравка Момчева и Йонка Христова.

Това тържество бе един апотеоз на голямата ни обич към България – обич, която те следва цял живот, където и да си. Обич, която започва от сърцето, от мама, от първите вълнуващи срещи с Буквара и Читанката, от „Аз съм българче“ и „Питат ли ме дей зората“ и всички онези уроци по родолюбие, които ние, учителите, завещаваме като добродетели на нашите ученици, които те да пренесат във времето.

А сцената бе мястото, където ни превземаше магията, развяваха се български знаменца, балони, помпони, а песента, стихът и танцът се одухотворяваха от грейналите детски усмивки и горди детски осанки, и на човек не му оставаше нищо друго, освен да се предаде на чувството. Емоцията на моменти бе толкова силна, че предизвикваше искри в очите, хващаше те за гърлото… и сълзите рукваха.

5

Грабнахме сърцата на хората, заредихме ги с обич и им ги върнахме, за да ни кажат: „Това досега не е било“, „Страхотно“, „На няколко пъти ме просълзихте“…

От екрана осмокласниците ни разказваха какво е за тях българското училище и ни върнаха 8-9 години назад в родното училище. Дипломите им бяха тържествено връчени с пожелание за успехи в бъдещата учебна и професионална реализация.

6

Изказваме искрена благодарност на ансамбъл “Хоро“ за 15-годишното ползотворно сътрудничество, по пътя на съхранението на българските традиции и дух в Чикаго.

7

Те, заедно с малкото „Хорце“ към нашето училище, с ръководител Ирина Гочева, сътвориха една невероятно завладяваща българска феерия и изправиха всички ни на крака.

8

Благодарим Ви, наши сънародници за всеотдайността и отдадеността към българския фолклор и традиции, които предавате така убедително и на по-младите. Бъдете наше упование и в празници и делници!

Този концерт бе осъществен с колективния труд на учители и ученици от БУ “Джон Атанасов“ и въодушевен от огромната ни любов към Майка България.

9

Автор на сценария – Виолета Петрова.

Честит празник на всички български учители и ученици по света!

Честит 24 май!

.

Виолета Петрова,

БУ „Джон Атанасов“ – Чикаго

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

P.S.: В навечерието на 24 май в училище „Джон Атанасов“ се проведе и още едно значимо събитие за българите в САЩ- първият изпит по БЕ за получаване на Печат за двуезичност /Seal of Biliteracy за щата Илинойс. Издържалите го успешно ще получат печат, доказващ владеенето на родния им или майчин език в американските си дипломи за средно образование. Българско училище „Джон Атанасов“ в Чикаго и този път е инициатор, организатор и домакин на тази първа инициатива, от която от тук нататък ще могат да се възползват всички желаещи гимназисти, владеещи български език не само на територията на щата Илинойс, но и в други щати на САЩ. За осъществяване на този замисъл училището работи в тясна връзка и бе подкрепено от генералното консулство на Р. България в Чикаго, в лицето на г-н Иван Анчев; от Департамента за езиково обучение (ДЕО) към Софийския университет „Св. Климент Охридски” – д-р Халачева; от Министерството на образованието и науката МОН – Наталия Михалевска; от Факултета по хуманитаристика към Софийския университет; от Асоциацията на българските училища в чужбина. От особено значение е сключването на договор на ДЕО с МОН за взаимодействие и сътрудничество с даване правото на всички училища зад граница да провеждат изпити към ДЕО за владеене на български език по стандартите на Европейската езикова рамка.
Особено значимо е постижението, че българска образователна институция – ДЕО, Софийски университет, за първи път навлиза в американската образователна система, за валидиране на знания и умения.


Четете още:

🔴 В отговор на Путин: Що за език е руският?

🔴 Абитуриенти с носии вместо рокли и костюми за изпращането си

🔴 Най-красивата жена-баба във Вселената е българка





Източник: Euro Chicago





Коментари

горе