"Пирогов" получи първата в България детска линейка, купена с дарени 150 000 лв. (СНИМКИ)



Благодарение на усилията на сдружение “Кауза” “Пирогов” вече разполага с първата в България детска и неонатологична линейка с транспортен кувьоз. Представители на института за спешна помощ получиха дарението, което е резултатът от кампанията “Да оставим следи IV”.

Тя продължи в периода 2015-2016 г., като за закупуването на линейката бяха събрани нужните над 150 хиляди лева. През декември миналата година бе проведен благотворителен търг. 39 фотографии на известни личности, дело на Велислава Каймаканова-Ножарова, бяха купени за общо 80 хил. лева.

Линейката за новородени и деца е снабдена със супермодерно оборудване. Освен представителите на “Пирогов” на церемонията по връчването на ключовете присъства и заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков.

Линейката е поредното дарение на сдружение “Кауза”, като всички предходни също са ориентирани за нуждите на бебета и деца.

Медицинско оборудване:

Линейката е оборудвана с високотехнологичен транспортен кувьоз за неонатални пациенти, монтиран на специализирана самоносеща се носилка.

Кувьозът притежава вграден мониторинг на кислородната концентрация, вградена пулсова оксиметрия и електрически акумулаторен модул, гарантиращ висока автономност на апарата. В специално помещение на кувьоза е инсталирана преносима кислородна бутилка с редуцир-вентил с двойно предназначение, чрез който може или да се подава сгъстен кислород към транспортен респиратор или да се осъществява кислородна терапия с регулируем поток чрез директно администриране на кислород в пациентният отсек на кувьоза.

В оборудването е включена и втора многофункционална носилка, която е предназначена за педиатрични пациенти и е окомплектована с комфортен хигиеничен матрак и предпазни колани.

За подпомагане на манипулациите, носилките се фиксират върху механична основа, с възможност за контрол на позицията в три посоки.

Специализираните носилки и основа притежават сертификати за динамично натоварване 10G. С цел осигуряване на възможност за провеждане на дихателна реанимация и респираторна поддръжка, линейката е оборудвана и със съвременен микропроцесорен транспортен респиратор с директни менюта за неонатологични и педиатрични пациенти, както и с опционално меню за възрастни.

Притежавайки разнообразни режими за инвазивна и неинвазивна вентилация, пълен респираторен мониторинг, както и други полезни функции, транспортният респиратор, на практика, е с възможностите на стационарен респиратор, като в същото време е лек и компактен апарат, осигуряващ висока степен на автономност чрез вграденият си акумулаторен блок и липсата от нужда за захранване със сгъстен въздух.

Към медицинското оборудване са включени и други основни животоспасяващи и животоподпомагащи уреди и оборудване, като дефибрилатор с приставки за деца и бебета, пациентски монитор, помощна носилка за ръчно транспортиране, мобилен стол за пациенти в седящо положение, вакуумна инсталация, стационарна и мобилна кислородни системи.


Четете още:

🔴 Клептуза – една легенда за несломимия родопски дух

🔴 Христо Ботев - Обесването на Васил Левски

🔴 "Красавицата и Вяра" подари безплатен грим и прически на 52 абитуриенти без родители





Източник: 24 часа





Коментари

горе