Изгубени в Космоса: Кой е първият български спътник



През 1981 г. България изстрелва Интеркосмос-България-1300. Две години по-късно го губи

Изстрелването с ракета на компанията SpaceX на сателита на „Булсатком“ беше набързо определено като първи български опит в Космоса. Сателитът BulgariaSat-1 обаче не е първият български сателит. Той е първият частен.

През 1981 г. България изстрелва Интеркосмос-България-1300. Две години по-късно го губи. Той е построен в България и разполага с 11 научни инструмента за изследвания и измервания на лъчения и заредени частици. Захранването се осъществява посредством два слънчеви панела, които генерират 2 kW мощност.

Апаратът е изграден на базата на платформата за сателити „Метеор“. Тежи 1500 кг и е изстрелян в 13:35 часа на 7 август 1981 г. в близко-полярна орбита 825 х 906 км от ракетата Восток-2М от стартова площадка в Плесецк.

Създаден е, за да бъдат направени изследвания на лъчения и заредени частици, космическата плазма и различни химически явления и процеси. Учените имат връзка със спътника в продължение на две години. След това я губят.

Проф. дфн Цветан Дачев от Институт за космически изследвания и технологии – БАН коментира пред БНТ, че това е напълно в очакванията. „ Това беше върха на технологиите, по онова време, защото на борда има слънчеви панели и акумулатори, който я натрупват тази енергия“, казва проф. Дачев.

След това нашите учени предположили, че апаратът вече не е активен и се е самозапалил в космоса. През март 2016 г. обаче разбрали, че апаратът „България 1300“ все още е в космоса на височина от близо 900 километра.

Според проф. Дачев при неговата маса, възможности и площ има възможност да се предскаже, слънчевата активност той ще се намира в орбита още 14 хиляди години.


Четете още:

🔴 Бабини рецепти срещу слънчево изгаряне (ВИДЕО)

🔴 Мадара посрещна древните българи (СНИМКИ)

🔴 Феята на лавандулата и Царицата на розата шестваха в Карлово, събраха овациите на българи и чужденци (СНИМКИ)





Източник: big5





Коментари

горе