Откриха неповторим храм край Добромирци! Проф. Овчаров каза, че самият...



Екипът на известният археолог проф. Николай Овчаров откри изумителна средновековна църква край село Добромирци, община Кирково. Храмът е строен ХІІІ-ХІV век. Археолозите очертаха границите на духовната сграда. Тя е с дължина 11 м, като зидовете са запазени до 2.5 м. Преди векове над постройката се е извисявал красив купол, който е подчертавал нейното величие. Храмът се е виждал от километри и е бил християнски център в района.

В близост до новоразкривания храм се забелязват останките на още поне четири църкви.

Археолозите търсят усилено истината и за една историческа хипотеза в региона. През 30-те години на ХХ век при строеж на джамия в близост е открито погребение на високопоставен християнски духовник със златовезани дрехи и митра на главата. Тези любопитни данни може да се свържат със съществуващите легенди, че по тези места е проповядвал и служил на Бога последният български средновековен патриарх Евтимий, след като е бил заточен от турците през 1394 г. Местни хора имат сведения и предания, че той е бил изпратен от Търновград в Бачковския манастир, а този манастир е имал много метоси в Източните и Средните Родопи.

Разкопките край Добромирци ще продължат още една седмица. Надяваме се, че освен прекрасната архитектура, те ще разкрият и данни за славното минало на областта, пише monitor.bg.


Четете още:

🔴 Румен Радев и Бойко Борисов: Трябва да работим заедно

🔴 Покъртителна история: Българска майка даде храната на детето си на бедняк в Лондон и разказа...

🔴 Вълна от благодарни пациенти подкрепи битата д-р Гагова от "Шейново"





Източник: opoznaybulgaria





Коментари

горе