Спасиха малкия ездач Георги от парализа



Приятели, съселяни, познати и непознати спасиха 16-годишния Георги Димитров -Бомбата от Каравелово. Момчето падна в басейн преди две седмици с главата надолу и гръбначните му прешлени буквално се сплескаха. Сега ще може да се движи както преди трагедията и ще води пълноценен живот. Само за три дни за лечението на Георги бяха събрани 4842 .56 лева. От тях 4560 са за операцията, извършена в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив. Кампанията бе подета от приятелите на момчето - Иван Лалов, Пламен Нончев, Станислав Димитров. Кметът на Каравелово Славка Червенкова застана до тях, а Карловският общински съвет помогна с парична сума за лечението на Георги.

16-годишното момче пострада преди около две седмици, докато с приятелите си Иван, Пламен и Станислав били на плаж в подбалканско село. Георги се подхлъзнал на ръба на басейна и полетял с главата надолу. Паднал с голяма сила, а дъното било само на 1.20 метра. Шийните му прешлени се набили от удара. Момчето успяло да се покаже над водата и да извика, че се парализира. Тримата приятели го извадили светкавично и го отвели на лекар, от там го превозили до болницата в Пловдив.

Георги е един от най-колоритните и забавни младежи на Каравелово. Той расте в бедно семейство, баща му Димитър Дрянков отглежда няколко коня и крави, а майка му Антоанета се грижи за двегодишната му сестричка Михаела. От тригодишен Георги е в местната кукерска група „Белодрешковци”. Когато групата изпълнява ритуални танци по Сирни Заговезни, момчето не само се забавлява, а изцяло се вживява в играта, разказват в Каравелово. 

От две години сдружение „Любен Каравелов” и кметството в селото правят пищна възстановка на освобождението на Каравелово от турско робство и на боевете на Шипка. Георги и приятелите му се обличат като турци, стават част от аскера и "влизат в боя".  На него тази роля му приляга най-много и той я играе със същата всеотдайност, с която се впуска в кукерските танци и с която работи по нивите с баща си, хвалят го местните. 

Момчето е израснало с конете, с грижите по кравите, с тежката селска работа и затова не се бои от нищо, разказва приятелят му Иван Лалов. Той е с три години по-голям от Бомбата и сега заминава на гурбет в Англия, ала вече е спокоен, че приятелят му е опериран и ще се оправи.  Операцията била сложна, сложили му нови дискове около прешлените на шията и лека-полека започнал да се раздвижва.

Досега Гошо не се плашеше от никаква работа, много често помагаше на хора от селото - оре, превозва дърва или сено с каручката. А местните го обичат, защото е все засмян и весел и често го викат, споделя Иван. И допълва: Надяваме се като оздравее, да бъде пак същият. 

Георги много обича конете, ходи на животинския пазар по време на Карловския панаир в края на всяко лято с баща си. Помага му в отглеждането на конете, много им се радва, разказват приятелите на Бомбата. Преди години преживял още едно опасно падане, този път от кон. Докато яздело, момчето полетяло от седлото и се стоварило върху земята.

От жестокото падане получи травма на черния дроб и съсиреци кръв в него. Слава Богу, не се наложи операция, лекуваха го с инжекции и  се оправи. Ала изобщо не се уплаши, продължи да язди и да работи, дори повече отпреди, разказва Иван. 

Инцидентът с Бомбата трогна цялата Розова долина. Още когато разбрахме, че операцията ще струва 4560 лева, ни стана ясно, че родителите му, които са бедни хора, няма да могат да я платят. А ние няма да оставим Георги да остане инвалид за цял живот, та той е само на 16 години, коментират Славка Червенкова и приятелят на Бомбата - Иван Лалов. Момчетата веднага направили няколко кутии за дарения и ги поставили в магазините на Каравелово с призив всеки да дари колкото може за операцията на Георги. Кметицата Славка отправи призив във Фейсбук, обиколи много местни фирми с молба да помогнат.

На заседанието си миналия четвъртък председателят на групата общински съветници от БСП Манол Манолов прикани колегите си да подкрепят семейството на Георги. Старейшините пуснаха в кутия за дарения 241 лева и гласуваха помощ от общината в размер на 1000 лева. По банков път от  различни дарители в страната пристигнаха дарения от 10 до 50 лева, отчита Славка Червенкова. Така по банков път се събрали 670 лева. Общата сума от кампанията в полза на Георги е 4842.56 лева. С нея родителите на момчето ще върнат парите, взети назаем от роднини и приятели за операцията на Георги, ще остане и малка сума от 200-300 лева за лечението на момчето.

Герой във филм : Момчето се прочу с шарената си каручка

Георги Бомбата много обича и писаната си каручка. От три години софийска фирма, която заснема народни традиции и обичаи по селата, идва в Каравелово да прави филми за розобера. Тогава самодейците от сдружение „Любен Каравелов” стават рано сутринта в 4.00 часа. Половин час по-късно вече са пременени с красивите каравеловски носии, закичени са с росно цвете, носят плетени кошници и кошове за гюла. Тогава, още по тъмно,  със своята каручка, украсена с шарени черги и рози, пристига Георги Бомбата. Самодейците се качват на каручката, а екипът на филма ги следва и снима, докато отидат до розовите градини. Това са най-щастливите моменти за Георги, разказва кметицата Славка Червенкова. Той много обича тези дни, когато вози приятелите си до розовите градини и влага в подготовката цялата си душа.


Четете още:

🔴 Възмездието на Чочоолу - вади убийци от "Столипиново" с танкове

🔴 Ето как да изберем хубава и зряла диня

🔴 Къщата на Яворов ще бъде укрепена и отворена от есента





Източник: Марица





Коментари

горе