Науката потвърди: Kуркумата конкурира 14 различни лекарства



Медицинските му свойства и лечебни компоненти, основно куркуминът, са предмет на изследване в над 5600 изследвания и биохимични анализи. Изследване, продължило пет години по темата, разкрива, че тази свещена подправка -растение има над 600 потенциални превантивни и терапевтични приложения, както и 175 косвени благотворни физиологични ефекти.
Коренът от куркума е високо ценен в Аюрведа и източната медицина, като ефективността и резултатът му се сравняват с резултатите от конвенционалните медикаменти, като:

Липитор (и други от групата лекарства за намаляване нивата на холестерол): Публикуван анализ от 2008 г. в списанието „Лекарства и нови разработки“ обяснява, че стандартната настойка от куркумин, получен от куркумата, съвсем успешно се конкурира с лекарството при патология на кръвоносните съдове, която води до атеросклероза, както и намаляването на възпалителните, и окислителни процеси при пациенти с диабет тип 2.

Кортикостероиди (стероидни лекарства): Проучване още от 1999 г., публикувано в списание „Изследвания във фитотерапията“, открива че основният полифенол в куркумата, наречен „куркумин“, достойно се нарежда до стероидите като ефект при лечението на хронични очни болести и възпаления. През 2008 г. изследване, публикувано в „Критичен поглед върху медицинската грижа“, сочи, че куркуминът е ефективен заместител на кортикостероидното лекарство „дексаметазон“ като алтернативна терапия при трансплантация на бели дробове, намалявайки значително рисковете от възпаления.

Прозак/Флуоксетин и Имипрамин (антидепресанти): Доказано е, че куркумата лекува депресивни състояния и има резултати, които изброените медикаменти постигат, но без страничните ефекти.

Аспирин (медикаменти за разреждане на кръвта): Куркумата може успешно да се приема срещу състояния на тромбози и противоартритни болки, заради ефектите на куркумина.

Противовъзпалителни лекарства: Куркуминът и ресвератролът (съставни вещества, част от куркумата) са ефективна алтернатива на лекарства като аспирин, ибупрофен, сулиндак, фенилбутазон, напроксен, индометацин, диклофенак, декстаметазон, тамоксифен и др. с цел намаляване на възпалителните свойства на раковите клетки. 

Оксалиплатин (химиотерапевтичен медикамент): Изследване през 2007 г., публикувано в „Международното списание за ракови заболявания“, открива, че куркуминът се конкурира успешно с оксалиплатина като противоразмножителен агент при туморни клетки в дебелото черво.

Метформин (лекарство за лечение на диабет): Медицински изследвания сочат, че куркуминът активира ензима протеин киназа С (което повишава глюкозната възприемчивост и реакция) и потиска производството на глюкоза.

Източната медицина от древни времена използва силните терапевтични свойства на куркумина като подправка в различни ястия и салати! Опитайте и вие!

Сериозните заболявания изискват консултация с дипломиран лекар и dir.bg не препоръчва самолечение!


Четете още:

🔴 Лятото на Ивет Лалова

🔴 Бебе гигант се роди в Пловдив

🔴 Американски мултимилионер и филантроп спасява пета старинна сграда във Велико Търново





Източник: Дир.БГ





Коментари

горе