Лютица – една от най-големите и най-добре запазени български крепости



Лютица или известна още като Мраморният град или Цитаделата на Калоян е българска средновековна крепост, съществувала в периода IX – XVIII век. Тя е и една от най-големите и най-добре запазени до наше време крепости, което я прави едно от местата, които всеки българин трябва да посети.

Крепост Лютица заема площ от 26 декара. Оградена е от крепостни стени, очертаващи неправилна елипса и достигащи дължина над 600 метра. Голяма част от тях са добре запазени и до днес.

Най-голямата запазена крепост се намира на най-високия и огледен връх в най-източната част на Родопите – Градището. Той се намира на около 6 километра от град Ивайловград, който най-често се свързва с най-пищния дворец – вила Армира. От всички страни на крепостта се откриват прекрасни гледки към цялата източна част на Родопите. Казват дори, че от най-високата кула при ясно време се виждали минаретата на джамията Селимие в Одрин.

Image titleснимка: trakia-tours.com

Крепостта е изцяло направена от бял мрамор, поради което осветена от слънцето, в миналото крепостта се виждала отдалеч. Именно заради мрамора, от който е направена, крепостта е известна и под името Мраморен град.

В миналото крепостта имала 12 кули, от които днес са запазени 8. Част от запазените кули достигат почти първоначалната си височина от 9 метра. Те били триетажни и завършвали с бойна площадка. Най-важна сред кулите е тази, която била използвана за жилищна от болярите-управници на крепостта.

Image titleснимка: nasamnatam.com

По време на археологическите разкопки са открити и останките от два християнски храма – единият от X, а другият от XV век. Открити са още щерна – резервоар за вода, останки от древна канализационна система, както и находки от керамика, монети, накити, метални и костени предмети от бита. По архитектурните детайли археолозите съдят, че хълмът бил обитаван още през I хилядолетие преди Христа.

Основите на градежа датират от IV – VI век. В последствие крепостта е разрушавана многократно, а в сегашния си вид, според изследователите е построена през XII – XIII век.

В края на XVIII век крепостта губи своето предназначение. Това налага преселването на нейните жители, а те намират убежище край намиращите се в близост минерални извори и основават село Лъджата. Днес, това село, основано от предците ни в далечното минали е квартал на град Ивайловград.

До средновековната крепост може да стигнете като от ивайловградския квартал Лъджа, тръгнете по черен път. До Лъджанския манастир пътят е проходим с кола, след него следва пешеходен маршрут, минаващ край Атеренския мост и Атеренска река. Ако решите да минете целия път пеша, то тогава достигането до величествената крепост би ви отнело около 2-3 часа.


Четете още:

🔴 Санстефанска България – мечта или илюзия

🔴 "Къде са ми детските книжки, кажи ми мой прашен сандък?"- Асен Кисимов и вълшебният му свят

🔴 Днес имен ден празнуват най-благословените имена....





Източник: Родопчани





Коментари

горе