Нина, висока само 130 см, покори модния подиум в Дубай, очаква я Париж



“Всяка година ми се сбъдват късметчетата от новогодишната баница. Тази година ми се падна пътуване за двама до Дубай. Знаех, че ще се случи. Имах предчувствие”, разказва 29-годишната Нина Попова от Велико Търново.

По време на клипа, сниман от служители на МВР.

Макар да вярва в късмета си, 130-сантиметровата данъчна служителка в старопрестолния град не подозира, че пътуването няма да е просто анонимна разходка до екзотичната страна, а шеметно приключение в света на модата. В края на май тази година

С прекрасната булчинска рокля по време на Седмицата на модата в Дубай

нейната приказка се

Снимка от филма на Люк Бесон

сбъдва и тя закрива в

булчинска рокля като

топмодел ревю за

малки хора

по време на Седмицата на модата в Дубай. Събитието се предава от BBC и CNN. А Нина преобръща представите за идеалната манекенка и кара целия свят да говори за миниатюрните дами.

Нещо повече, толкова харесват българката, че е поканена от американската дизайнерка Мириам Чалек да участва и в друго дефиле за минимодели - през октомври в Седмицата на модата в Париж.

Търновката е една от трите наши момичета, членуващи в асоциацията “Малки български хора”, избрани за нестандартното ревю на Чалек. Решена “да промени дискриминационния диктат на красотата” и да развенчае стереотипите, че красотата има конкретни размери, модната стилистка изработва специална серия за миниатюрните жени. Представя колекции също в Ню Йорк, Париж.

“Отдавна се интересувам от мода и попаднах на една обява в интернет, в която се търсеха ниски жени модели от цял свят. Тъй като аз отговарям на критериите, подадох кандидатура и одобриха мен и още две българки от общо 7 избрани момичета от целия свят”, разказва Нина.

Другите две българки са Даниела Петкова от Пловдив и Максимилиана Станчева от Раковски, която живее в Италия.

Останалите ниски манекенки са от Русия, Филипините, САЩ и Мексико. Събитието е на 21 май в Миракъл Гардън, много красива цветна градина, една от най-големите забележителности в Дубай.

“По принцип организаторите казаха, че България не се включва в такива международни модни мероприятия, но те много са харесали мен и другите две българки и са решили, че ще направят всичко възможно да участваме, макар че нямаме спонсори”, разказва Нина.

“До последно ние не знаехме дали ще пътуваме. Два дни преди датата си казах: “Как така няма да стане. Не може да бъде! На мен винаги ми се сбъдват късметите!”

Отворих си електронната поща и гледам - изпратили ми имейл и билет. Ще пътувам”, допълва тя.

Малкото търновско момиче не крие, че било силно притеснено, когато поело към Дубай, защото полетът бил от Истанбул. Нина е пътувала зад граница и друг път, но това било най-дългото пътешествие, при това съвсем сама.

“Трябваше да сменям различни видове транспорт. Общо пътуването ми беше над 30 часа”, спомня си тя. Другите две момичета от България пътували от Рим.

“Посрещнаха ни на летището, показаха ни роклите, дефилирахме, правихме репетиции с тези облекла. Обясниха ни как трябва да ги представим - с усмивка и с излъчване, това е най-важното за един модел”, разказва Нина. Всяка участничка представила по един спортен и по един официален модел. Огромната чест да закрие ревюто в булчинска рокля била нейна. Не крие, че я завладяла сценичната треска.

Треперела да не си

настъпи роклята с

токчетата и да падне,

но начинът, по-който била приета от публиката, бързо разсеял несигурността. Според Нина това още един път доказва, че българките са най-красивите жени, независимо ниски или високи.

“Много добре се почувствах и се възприех в булчинска рокля. Никога не бях си представяла, че ще облека такава, и ми беше много интересно. Засега не съм мислила да облека подобен тоалет в живота, достатъчно ми е само на ревюто, че се видях”, откровена е миниманекенката. Тя получила покана за участие в следващото модно ревю в Седмицата на модата в Париж през октомври.

“Много рядко се случва участничка в такова ревю да бъде поканена за втори път, но нас много ни харесаха и ни одобриха за участие и по-нататък”, амбицирана е Нина отново да представи достойно България. Пътуването до Франция ще ѝ даде възможност да се види с приятеля си, който живее и работи там. Тя няма кумир сред световноизвестните модели, на който да се опитва да подражава.

“Индивидуална съм и искам да бъда такава, каквато съм”, твърди със самочувствие. Не робува и на клишето, че манекенките са лековати, не особено умни, напротив.

“Всичко си зависи от човека, не е казано, че щом е красива и и с перфектни мерки, тя не може да работи и да се справя с други неща освен манекенството”, казва Нина. Тя самата от една година работи в Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново.

“Всички мислят, че е много неприятна работа, но всъщност не е така. На мен ми харесва. От Бюрото по труда ми предложиха тази работа и избраха мен на интервюто”, разказва Нина.

Завършила е счетоводство и контрол и магистратура “Финанси и банково дело” във ВТУ. Има по-малък брат, майка ѝ е учителка по география, а баща ѝ е агроном. Всички в семейството са с нормален ръст. Нина обаче се е родила с генетичен проблем и затова остава мъничка.

“В училище моите съученици никога не са ми казвали нещо лошо, бяхме приятели, но се е случвало, когато вървя по улицата, да има лоши погледи и подмятания. Но те, след като не ме познават, няма как да знаят що за човек съм”, не се засяга Нина.

Имала период от година, когато нямала работа.

“Ръстът ми е пречил, когато съм търсила работа, но след това този проблем се реши, в момента съм много доволна”, допълва младата жена. Тя уточнява, че друг проблем за малките хора във Велико Търново е архитектурната среда.

Градът е със специфичен релеф и хората по-трудно се придвижват. Въпреки това води активен социален живот, обича да излиза, да чете и да се забавлява.

“Преди години хората в България много трудно възприемаха различните, не бяха никак добре настроени, но сега, откакто сме в ЕС, хората пътуват, виждат по света как е и са отворени за всякакви нови и различни неща. Вече ни възприемат тотално по различен начин - с усмивка и добро отношение”, казва младата жена.

Като член на организацията на малките хора у нас има и скромен сценичен опит - избрана е за масова сцена във филма Section zero на Люк Бесон. Продукцията е снимана в киноцентър “Бояна” през 2015 г., а Нина е в полицейска униформа.

Снимала се и в

специална сесия,

организирана от

Синдиката на МВР,

с хора като нея. Целта е била да се покаже, че полицаите са толерантни хора и имат добро отношение към различните.

Преди дебюта на световния подиум в Дубай участвала и в модно ревю в София. Събитието било под надслов: “Пролет по мярка - красотата във всички мерки”. Миникрасавицата мечтае да пътува и да се запознава с нови хора. Да се развива не само в модната сфера, но и в работата. Да ѝ се случват нови интересни неща.

“Когато човек вярва и е положително настроен, нещата му се получават, не трябва да се отчайва, да се предава, а да продължи напред”, казва Нина Попова.


Четете още:

🔴 Парадокс: Работа има, работници не, а бюрата по труда – пълни!

🔴 Знаете ли, че... Най-високото езеро в Рила е Леденото?

🔴 Саламандърът, който направи Кюстендил уникален (СНИМКИ/ВИДЕО)





Източник: 24 часа





Коментари

горе