Тръмп оглежда кравите в Старо Железаре /Снимки/



Доналд Тръмп се запозна с кравите на Старо Железаре, Лили Иванова ще пее на стената на тиха селска улица. Това се случва в тези горещи дни на юли в малко хисарско село, което наброява едва 500 жители. За три години с лицата по стените населението тук се удвои. До края на месеца в Старо Железаре ще оживеят и Георги Парцалев, и Майкъл Джексън. 

За трето поредно лято художниците Венци и Катажина Пирянкови се завърнаха в Старо Железаре, те сложиха началото на новото издание на фестивала на стенната живопис. С тях са и група млади таланти от Артистичния университет на Познан, които са едновременно и в школата по живопис на Венци. Списъкът на жителите на китното село Старо Железаре, които искат ликовете на местни жители и световни личности да красят стените на къщите им, вече е готов, той обаче е доста дълъг и едва ли живописците ще успят да нарисуват всичко, което и те, и хората искат.

Третият фестивал на стенната живопис в Старо Железаре е под наслов „Селото на авангарда" и носи подзаглавието „Реконструиране на българското село 2017/Изкуство за социална промяна". По стените и дуварите на къщите, по запустелите и изоставени домове вече се оформят ликовете на Доналд Тръмп и Еманюел Макрон. След като спря субсидиите за американските фермери, този Тръмп да не вземе да ореже и нашите, че и без това едва кретаме, шегуват се местните животновъди, докато оглеждат образа на щатския президент.

До световните лидери ще се появи ликът на иконата на българската естрада Лили Иванова, творците ще почетат и увековечат и незабравимия Георги Парцалев. Със затаен дъх местните хора следят как ще изглежда тяхното всекидневие и те самите в стенописите на Венци, Катажина и студентите от Полша. Художниците ще рисуват местни легенди и днешния бит на старожелезарци.

Селският футуризъм пристига, възвестиха Венци и Катажина. Искаме с нашето изкуство да кажем на старите, че са чудесни, а на младите - да не напускат селото, допълват те. През целия юли рисуваме по дуварите и стените на къщите и правим хепънинги. През 40-те години на миналия век местните партизани са имали идеята да променят съдбата на  хората. Сега ние, артистите, в друго време, което е мирно, но когато селото постепенно изчезва, искаме да дадем нов импулс за събуждане и нов живот, за красиво бъдеще. Идвайки в селото, ще видите и надписи с лозунги - това са нашите идеи, твърдят Венци и Катажина. Сред тях са: „Селото е извор на прогресивни идеи", „Всички артисти на село!" Целият проект е популярен под названието "Село на индивидуалности", припомнят те.

Оказа се, че нашата активност върви паралелно с опита да се възстанови партньорството между Пловдив и Познан, споделя Венци Пирянков. То води началото си от 60-те години. За акцията в Старо Железере се чу и в Познан, затова кметът на града ще бъде патрон на тазгодишния фестивал. Както всяка година проектът на Венци и Катажина се подкрепя силно от кмета на Старо Железаре Илия Тонов. Освен това фестивалът официално е включен в програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Цветана Георгиева


Четете още:

🔴 Пострадали от циклона "Медуза" БГ граждани могат да подават документи за щети

🔴 Проф. Пламен Павлов: Кръвен данък не се дава при съжителство, а в робство

🔴 За София с любов





Източник: BG-VOICE





Коментари

горе