Дядо от село разкри ТАЙНАТА как да изберем сладка и узряла ДИНЯ



Жегите настъпват, а най-сладкото спасение, което всеки с радост би опитал е хубава, охладена и узряла диня. На село им казват карпуз.Тънко нарязани ги хапвахме като деца с най-голямо желание и нетърпение.

В града, в супермаркетите, сред големите купчини не е лесно да се избере вкусна и сочна диня и както казват повечето е на късмет. Някои разчитат на почукване, но и това не е сигурен метод, затова ще споделим с вас много бърз и ефикасен трик, който ни разкриха хора от село, преминали през много лета.

Как да изберем нашата диня? По размера? Трябва да внимавате с огромните дини. Родният климат не е чак толкова благоприятен за отглеждането на плодове с грамадни размери. Земеделците смятат, че е много вероятно тези дини са наторявани с изкуствени торове.

„По жълтите петна е най-сигурно, чедо„, казва дядо. Тази белег е на-точният метод за познаване на зрелите плодове. Колкото по-жълто е петното, толкова по-вкусна и по-сладка е динята, която сте хванали.

По полов признак. Малцина го могат, но дините могат да бъдат определени и по полов признак. „Мъжките“ са по-големи и по-издължени, докато „женските“ – по-малки и леко сплеснати. Доказано е, че „момиченцата“ са по-сладки!

По звука: Така и дядо правеше, когато избирахме диня – първо почукваше, после оглеждаше и накрая избирахме. Зрелите плодове често издават кух звук, когато ги почукаш. За да я провери на зрялост, динята трябва да се стисне от двете страни. Ако плодът леко „изпращи“, значи, че е узрял и готов за ядене.

По дръжката Жълтата суха дръжка е отличен показател за зрялост. Зелената, напротив, показва, че динята е откъсната прекалено рано. На аромат Кората на динята трябва да издава специфичен свеж аромат. Ако не мирише изобщо, това означава, че динята вероятно не се е отглеждала по естествен път.Не забравяйте да споделите тази полезна статия с приятелите си, за да знаят и те как да изберат най-хубавия плод!


Четете още:

🔴 Гавра! Фалшива новина погреба Стоянка Мутафова

🔴 На 20 юли 1878 г. княз Дондуков създава Българската армия

🔴 Вносни са 78% от доматите на българския пазар, 93% от ябълките, 56% от млякото…





Източник: opoznaybulgaria





Коментари

горе