7 етапа на семейните отношения



Защо повечето бракове завършват тогава, когато всъщност всичко едва започва?

Вижте 7-те етапа, през които преминават отношенията ни с партньора ни.

Шоколадовата фаза или „химията на любовта“ продължава около 18 месеца

Когато мъжът и жената се влюбят, в техните тела започва засилено производство на определени хормони, чиято основна мисия е да украсяват света в ярки цветове. Това е времето, в което всичко ни изпълва с възхищение – гласът е невероятен, усмивката – толкова сладка и неустоима, дори глупостите, които прави нашият възлюбен, са просто удивителни. В първите месеци на новата си връзка ние се намираме в състояние на наркотично опиянение. Точно по тази причина в този период не е препоръчително да се взимат каквито и да е решения, защото когато въздействието на този наркотик отмине, всичко си идва на мястото.

Втора фаза – фазата на ситост, когато чувствата се успокояват и идваме на себе си

През тази втора фаза на връзката нашите чувства се успокояват и отново сме в състояние да дишаме дълбоко и да мислим разумно. Това е периодът, в който обикновено привикваме с присъствието на партньора си. Романтичните отношения стават част от живота ни и достигат своя пик. Започва период на насищане, а след него – и на пресищане. Настъпило е затишие пред буря, точно като в природата. Във въздуха вече може да се усети мирисът на идващата буря, но всичко все още е тихо и подозрително спокойно и хармонично.

Трета фаза – антипатия, която е задължителна за всички дългосрочни отношения

Това е периодът, в който започват скандалите. Това е времето, в което сякаш постоянно се движите с лупа и се концентрирате върху недостатъците на половинката ви. Най-лесното и в същото време най-неправилното решение в този период е раздялата. И знаете ли защо? Вие отново ще влезете в шоколадовата фаза, но с друг партньор.

За съжаление, много хора не си дават сметка, че просто се въртят в тези три фази, отново и отново. Между другото, във Ведите именно тези три първи фази се считат за ниво на нецивилизования човек, защото вие все още не сте влезли в истинската, реалната връзка.

Четвърта фаза - търпението

Тягостните скандали между партньорите продължават, но те вече не носят този фатален отпечатък, както в предишния етап, защото и двамата прекрасно знаят, че щом скандалът завърши, атмосферата ще се успокои и всичко ще е както преди. Ако развием търпението си, ще бъдем възнаградени с развитие на разума. Това е закон на природата. Така че, в този период ни се дава разум…

Пета фаза – на уважението. Първият стадий на любовта.

Да, правилно прочетохте. Истината е, че до този момент все още не е имало любов. В този период Аз започвам да мисля, че не другият ми е длъжен, а че аз съм му длъжен. Концентрирането върху собствените ни задължения ни развива.

Шеста фаза – приятелство

влюбени, семейство, щастие, любов

Приятелството е сериозна подготовка за любовта. Тази фаза е основана на предходните отношения. Партньорите трябва да формират „банка на доверието”. Без взаимно уважение връзката няма да се развие.

Седма фаза – любов

Изминат е труден и дълъг път. Двойката получава заслужена награда – истинска любов. Напълно излишно и неоснователно е безпокойството, че тя ще отслабне с времето или че ще изчезне. Всъщност оттук нататък тя непрекъснато ще израства и ще става все по-силна и по-силна.

Според психолози хората могат да преминат през тези етапи на любовта за около 12 години, а понякога и повече.

Любовта не е евтина вещ, невъзможно е да си я купим. Към любовта трябва да се стремим ежедневно, цял живот. На любов трябва да се учим във всички ситуации, в които ни поставя животът.
Любовта е характерна за продължителните и близки отношения. Тя не пада от небето, към нея вървим сами, узряваме и постепенно се освобождаваме от егоизма.

Ето защо двойките, решили да се разведат, трябва да положат старание и да се опознаят, да се сприятелят. А по-късно, като награда за тези усилия и за търпението, ще дойде и голямата любов. Нужно е само да ценим тези, които са винаги до нас.

В шоколадовия период е невъзможно да разбереш какво означава истинска любов. А тя има шест вкуса!

Сладък и солен, стипчив, тръпчив, лютив и дори горчив.

Ето защо не бива да изискваме от партньора, а просто да се отдадем на своята любов. Отдадеността е основното качество на непреходната любов.
И ако имате усещането, че любовта си е отишла, то трябва да знаете, че вашата любов още дори не е започнала...


Четете още:

🔴 Българите сме малодушни и страхливи. Крадат ни, изнудват ни, лъжат ни, прогонват ни по света. Бие ни кой как свари. А за една цигара ни убиват

🔴 Да бъдеш Божий странник

🔴 Кой е Дядо Влайчо от новозагорското село Коньово?





Източник: Фрамар





Коментари

горе